Sena förhandlingar ger retroaktiva hyreshöjningar
Uppskattningsvis över 100 000 hyresgäster som hyr av en privat värd har ännu inte fått sin nya hyra för 2012. Segast är det i Stockholm där Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, som organiserar många av de privata värdarna, inte lyckades sluta något ramavtal om nivån. I stället förhandlar varje fastighetsägare direkt med Hyresgästföreningen.
I dagsläget är hyrorna klara för 73 000 privata lägenheter medan det återstår att förhandla om 82 800 lägenheter. Mer än häften alltså. Många fastighetsägare har dröjt med att komma med sina yrkanden, eftersom man in i det sista trott att det skulle bli ett ramavtal, enligt Maria Palme, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region Stockholm.
– Varje fastighet är unik och måste nu förhandlas var för sig. Det tar tid. Dessutom är kraven i många fall alldeles för höga. Jag tror inte att vi är klara före sommarsemestrarna, men ingen vore gladare än jag om jag hade fel, säger Maria Palme.
Det innebär att många hyresgäster kommer att få höjningarna retroaktivt, så sker redan i dag.
– Tyvärr blir det så. Alternativt att nivån blir högre men att den börjar gälla senare på året, säger Maria Palme.
I resten av landet har de privata förhandlingarna kommit längre, men fortfarande saknas överenskommelser för tiotusentals lägenheter, enligt Erik Elmgren, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen.
Hyrorna för hyresgästerna som bor hos kommunala värdar är i stort sett klara. Av 292 bolag är det bara Älmhultsbostäder och Ragunda hyreshus som inte kommit överens om en nivå med Hyresgästföreningen. I genomsnitt får hyresgästerna en höjning med 2,45 procent, vilket är två tiondelar mer än föregående år, vilket motsvarar 119 kronor för en lägenhet på 65 kvadratmeter.
– Det har varit en tuff och utdragen förhandlingsomgång där den nya lagstiftningen varit i fokus. I kombination med att många företag dragits med höjda kostnader för underhåll och taxor är resultatet helt okej, säger Erik Elmgren, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen.