Annons

Sena hyror och fängelsevistelse – får inte ta över död mammas lägenhet

Eslöv När modern gick bort ville sönerna ta över lägenheten. Men hyresvärden vägrade. Den ena sonen sitter i fängelse: ”Han har inget behov av lägenheten som bostad den närmsta tiden”.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay

Efter moderns bortgång ville sönerna i dödsboet ta över lägenheten. När hyresvärden i Eslöv sa nej drog de saken till Hyresnämnden i Malmö. När också den nekade bröderna att ta över hyreskontraktet överklagade de till Svea hovrätt som nu har kommit med sitt beslut.

I hyresnämnden berättade den ena sonen att de hade bott tillsammans med sin mamma länge. Alla hennes saker och alla minnen finns där. Hon berättade också att om han inte fick ta över lägenheten hade han ingenstans att bo när han blev frigiven.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sitter i fängelse

För han sitter i fängelse. Något som hyresvärden menade talade emot att han skulle få ta över kontraktet: ”Han har inte behov av lägenheten som bostad den närmsta tiden”. Både brottet och det långa straffet låg mannen till last.

Sonen är dömd till fängelse i två år och åtta månader, bland annat för för grovt vapenbrott och våldsamt motstånd.

Mannen kontrade med att berätta att något vapen inte hade funnits i lägenheten utan i en bil.

Annons
Läs ocksåSon ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt"

Det som framför allt ligger bröderna till last är dock sena hyresinbetalningar och dålig ekonomi. Efter att modern hade gått bort har hyrorna kommit in för sent eller inte alls. Vid ett tillfälle blev de betalda först efter en process i tingsrätten.

Sonen förklarade att han inte hade känt till att hyrorna inte var betalda utan trott att pengarna blivit dragna via autogiro. Så fort han fick brev från tingsrätten betalade han.

Måste kunna betala hyran

Enligt hyreslagen kan hyresnämnden ge tillstånd till en överlåtelse om hyresvärden ”skäligen kan nöja sig med förändringen”.

Hyresnämnden konstaterar att det bland annat betyder att den nya hyresgästen måste kunna betala hyran. I det här fallet saknar den ena sonen fast inkomst och den andra har inte redovisat några alls. Så bara av den anledningen avslår nämnden sönernas ansökan.

Annons

Hyresnämndens beslut överklagades till Svea hovrätt. Där lämnade sönerna uppgifter om att de hade inkomster som de dock inte hade förstått att de behövde redovisa. De har en verksamhet där de bland annat gör affärer med bildelar. Avsikten är nu att starta ett aktiebolag.

Får uppskov med flytten

Brodern som sitter i fängelse blir också snart frigiven.

De nya uppgifterna räcker inte, resonerar hovrätten. Sönerna har inte tillräckliga inkomster för att betala hyran. Överklagandet avslås. Bröderna får uppskov med flytten till i slutet av april.

Fakta: Att ta över närståendes hyreskontrakt
  • Man ärver inte hyreskontrakt.
  • Överlåtelse till närstående regleras i hyreslagen. Där står att en hyresgäst som inte avser använda sin bostadslägenhet får överlåta hyresrätten till en närstående som varaktigt sammanbor med personen.
  • Avlider hyresgästen under hyrestiden är det dödsboet som har möjlighet att överlåta hyresrätten.
  • Hyresvärden ska ”skäligen ska kunna nöja sig med förändringen”.

Läs allt om överlåtelse till närstående här: Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: ”Man ärver inte hyreskontrakt”

Läs också Värden anklagade Adam för att ha frisörsalong i källaren – men rätten låter honom bo kvar Oväntad vändning - bilder på vanvårdad bostad fick ny förklaring Värden vill vräka för vanvård - ifrågasatta bilder blir bevisning Öppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.