Seniororo för nya lägenheter
På 1990-talet byggde kommunerna så kallade servicehus där äldre fick hyra små lägenheter. Det fanns matsal i huset och sjuk- och omvårdnad nära intill.
Men driften av servicehusen blev för dyr på 2000-talet och kommunerna valde i stället att tänka att de flesta äldre nog egentligen ville bo kvar hemma och satsade på hemtjänsten.
I dag, tio år senare, är det alltså åter dags att bygga för de äldre, men att bygga nytt är som bekant dyrt, mycket dyrt.
I Leksand är PROs ordförande Marita Vidin orolig för att de nya lägenheterna som planeras i kommunen blir så dyra att äldre med små inkomster ställs utanför.
– Man blir så arg, det är bara pengarna som styr! Ingen frågar oss äldre hur vi vill ha det. Jag tycker att de från kommunen kunde komma till våra och SPFs möten och ta med en enkät.
Marita Vidin tror att äldre i hela landet känner samma oro. För egen del klarar hon ännu trapporna hemma, men sedan!?
– Jag vill inte ens tänka på hur det ska bli när jag inte orkar.
Rättvik 48 bostadsrättslägenheter.Ludvika 24 hyreslägenheter.Falun 53 hyreslägenheter. Borlänge 80 hyreslägenheter.
Avesta, Borlänge, Falun, Hedemora, Leksand, Ludvika, Mora och Säter senior-boenden i dag.
Seniorboende är en anpassad bostad med god tillgänglighet; inga trösklar, breda dörrar. Nå-gon form av gemensamt rum, övernattningsrum för gäster.Målgrupp: Personer över 55 år.
Trygghetsboende är anpassade lägenheter med god tillgänglighet samt utrymmen för gemen-samma måltider och aktiviteter. Värd eller värdinna vissa tider varje dag.Målgrupp: Personer över 70 år.