Annons

Sextio procent dyrare hyra i andra hand

Nyheter Den som bor i andra hand riskerar att betala 60 procent mer i hyra. Det visar en undersökning som Hyresgästföreningen i Stockholm genomfört.​
Utredaren Jonas Hagetoft på Hyresgästföreningen i Stockholm har granskat tre hemsidor för andrahandsuthyrning ; Bopunkten, Andrahandsguiden och Bostad Direkt.
Han har gått igenom 330 annonser från det senaste halvåret och den begärda medelhyran för lägenheterna är 1 381 kronor per kvadratmeter och år, eller 6 905 kronor i månaden för en tvåa på 60 kvadrat.
 
Motsvarande lägenhet hos ett av de kommunala bostadsbolagen i Stockholmsregionen kostar 4 308 kronor i månaden, baserat på 2006 års medelhyror.
Den som bor i andra hand riskerar alltså att i snitt betala 60 procent mer i hyra än den som har ett förstahandskontrakt med allmännyttan.
Hyreslagen säger att den som står på kontraktet inte får ta ut mer i hyra än vad han eller hon själv betalar. Undantaget är om lägenheten är möblerad, då ett påslag på 10-15 procent av möblernas värde är acceptabelt.
 
Ove Ljungstedt är vd på Bostad Direkt. Han tar inget ansvar för om hyrorna som begärs på företagets hemsida är olagliga.
– Annonsörerna ansvarar för sin egen hyressättning, säger han.
Andrahandshyrorna kan ge en antydan om var priserna hamnar om det införs marknadshyror. Men Jonas Hagetoft tror att marknadshyran i själva verket skulle bli ännu högre.
– Det finns trots allt lagstiftning som reglerar hyrorna på andrahandsmarknaden och det har ju dämpande effekt, säger han.
 
 

Annons
Fakta: Sextio procent dyrare hyra i andra hand

​Lönar sig att anmäla

Förstahandshyresgästen får inte ta ut mer i hyra än vad han eller hon själv betalar.Om lägenheten hyrs ut möblerad kan en kostnad på tio procent av möblernas värde tillkomma.Hyresgäster som hyr ut i andra hand och misstänker att de betalar för hög hyra kan vända sig till hyresnämnden och kräva ”överhyran” tillbaka, plus ränta.

Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor" Värdens knep för att avslöja hyresgästen – stängde av strömmen Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.