HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sista filmen är visad i Varberga

Örebro Elva år hann det bli. Men nu går filmklubben i Varberga i graven. Filmentusiasten Ralf Bohlin vill lägga tiden på barnbarnen och miljön i stället. Och sina 25 000 hemmafilmer.

I elva år har filmsamlaren Ralf Bohlin visat filmer i Hyresgästföreningens lokal i bostadsområdet Varberga. Filmklubben ”En film för alla” har haft närmare 200 medlemmar och bara i år har han visat närmare 60 filmer.

Men att driva en filmklubb med ett så ambitiöst program tar mycket tid och det är det som får Ralf Bohlin att nu lägga ner klubben.

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

– Det tar sådan otrolig tid. Man jagar sponsorer, gör filmprogrammet, fixar visningsrättigheter och sen visar jag film i 150-200 timmar per år. Nästan varje helg är uppbokad. Och så sitter jag med i miljögruppen i Varberga och vill lägga min tid på den och på mina barnbarn. Jag har knappt hunnit träffa dem, säger Ralf.

Vad har du fått för reaktioner från medlemmarna i filmklubben?

– Det är många som tycker det är tråkigt. Jag fick en dödsruna från publiken. Det var en i  klubben som hade gjort den, fast den var från alla. Den tycker jag var väldigt rolig. Och så var det en som bjöd på pizza dagen efter sista visningen.

Läs ocksåJulklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Kommer du inte visa någon film alls nu – eller tummar du på beslutet?

– Det är klart, lokalen finns ju kvar i varje fall till hösten 2016. Så köra en filmfestival på en helg med fem- sex filmer det kommer jag troligtvis göra. Och så kommer vi i miljögruppen visa någon miljöfilm och ha diskussion efteråt.

Hur känns det nu då?

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

– Jag har inte riktigt hunnit känna efter. Jag har haft fullt upp. Men det börjar märkas att jag kan göra saker vid sidan om som jag vill. Jag har till exempel börjat titta på nio säsonger av X-files. Det är 155 timmar och jag är inne på andra säsongen nu. 

Hur många filmer har du hemma egentligen? Jag vill minnas att du har en hel vägg tapetserad.

– Ja, uj ja! I kartoteket för DVD:er har jag 4 400 ungefär och sen har jag 800 VHS:er och sen har jag 2 200 inspelade tre- och fyratimmarsband. Jag skulle tro att jag har en 25 000 filmer.

Vilken är bäst då?

– Det är fortfarande Dracula med Gary Oldman från 1992. Den har allt. Det är kärlek, drama, skräck och en känsla för mänskligheten. 

Det är alltså den filmen man ska se om man inte sett den?

– Ja, absolut, den är bara ett måste!

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.