HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Blåste folk med hyreserbjudande – åker ur sin lägenhet för gott

Göteborg Bostadsbedragaren i Angered lurade ett 20-tal människor på närmare 400 000 kronor. Han blev av med lägenheten efter beslut i hyresnämnden. Även Svea hovrätt ger värden rätt – men det är inte brottsligheten, utan slarv med hyran som fäller mannen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl Gry Ellebjerg

Göteborgaren låtsades att han ville hyra ut sin tvårummare i Angered, lämnade ut nycklarna och tog ut förskottshyra. Men ingen kunde flytta in. Minst 22 människor har lurats på totalt 388 600 kronor, vilket Hem & Hyra har skrivit om tidigare.

Mannen har dessutom slarvat med hyran. En enda gång sedan sommaren 2018 har han betalat i tid. Sedan december 2019 har han inte betalat alls.

Läs ocksåTrots hot om fängelsestraff – få andrahandsuthyrare avskräckta

Värden, kommunala Bostadsbolaget, sa upp kontraktet den 27 januari i år. När mannen vägrade flytta hamnade tvisten hos hyresnämnden för avgörande.

Enligt nämndens bedömning var hyresslarvet inte skäl nog för att mannen skulle mista kontraktet. Detta eftersom han inte fått information om möjligheterna att rätta till sitt beteende för att kunna bo kvar.

Men hyresnämnden gav ändå värden rätt att häva kontraktet. Skälet var de omfattande bedrägerierna, som mannen medger.

Läs ocksåHyresgäster protesterade – men Halmstadvärden får renovera

Hyresgästen överklagade beslutet, men förgäves. Svea hovrätt ger också värden rätt att säga upp kontraktet, men har en annan bedömning om varför.

Enligt hovrätten fick Bostadsbolaget kännedom om bedrägerierna via polisen den 27 februari, alltså en månad efter att uppsägningsbrevet skickades.

Reglerna om förverkande bygger på att avtalet sägs upp med anledning av just det förhållande som värden angett – i det här fallet slarv med hyran. Bostadsbolaget skickade ingen ny uppsägning på grund av de misstänkta bedrägerierna. Därför kan brotten inte vara anledningen till att hyresavtalet upphör enligt Svea hovrätt.

Läs ocksåHon lurades på hyra och bostad men bedragaren kan inte dömas

I stället pekar hovrätten på att hyresgästen struntat i sina skyldigheter när han under lång tid slarvat med hyran och byggt på sig en skuld till värden. Det är skäl nog för att avtalet inte bör förlängas.

Hovrättens beslut kan inte överklagas.

Läs också Hyresgäster varnar för misstänkt blufföretag: "Har ringt polisen" Hyresgästkassans utskick får kritik: "Det är fult gjort"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.