Annons

Blåste folk med hyreserbjudande – åker ur sin lägenhet för gott

Göteborg Bostadsbedragaren i Angered lurade ett 20-tal människor på närmare 400 000 kronor. Han blev av med lägenheten efter beslut i hyresnämnden. Även Svea hovrätt ger värden rätt – men det är inte brottsligheten, utan slarv med hyran som fäller mannen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl Gry Ellebjerg

Göteborgaren låtsades att han ville hyra ut sin tvårummare i Angered, lämnade ut nycklarna och tog ut förskottshyra. Men ingen kunde flytta in. Minst 22 människor har lurats på totalt 388 600 kronor, vilket Hem & Hyra har skrivit om tidigare.

Mannen har dessutom slarvat med hyran. En enda gång sedan sommaren 2018 har han betalat i tid. Sedan december 2019 har han inte betalat alls.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Värden, kommunala Bostadsbolaget, sa upp kontraktet den 27 januari i år. När mannen vägrade flytta hamnade tvisten hos hyresnämnden för avgörande.

Enligt nämndens bedömning var hyresslarvet inte skäl nog för att mannen skulle mista kontraktet. Detta eftersom han inte fått information om möjligheterna att rätta till sitt beteende för att kunna bo kvar.

Annons

Men hyresnämnden gav ändå värden rätt att häva kontraktet. Skälet var de omfattande bedrägerierna, som mannen medger.

Läs ocksåStjäl bostadsannonser från Blocket – lurar dig skaffa dyra abonnemang: "Toppen av ett isberg"Fredrik Strömsten, vd på Qasa som driver Blocket bostad, reagerar kraftigt på att så många sajter stjäl Blocket-annonser och använder dem som lockbete för att tjäna pengar.

Hyresgästen överklagade beslutet, men förgäves. Svea hovrätt ger också värden rätt att säga upp kontraktet, men har en annan bedömning om varför.

Enligt hovrätten fick Bostadsbolaget kännedom om bedrägerierna via polisen den 27 februari, alltså en månad efter att uppsägningsbrevet skickades.

Reglerna om förverkande bygger på att avtalet sägs upp med anledning av just det förhållande som värden angett – i det här fallet slarv med hyran. Bostadsbolaget skickade ingen ny uppsägning på grund av de misstänkta bedrägerierna. Därför kan brotten inte vara anledningen till att hyresavtalet upphör enligt Svea hovrätt.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

I stället pekar hovrätten på att hyresgästen struntat i sina skyldigheter när han under lång tid slarvat med hyran och byggt på sig en skuld till värden. Det är skäl nog för att avtalet inte bör förlängas.

Hovrättens beslut kan inte överklagas.

Läs också Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Skandalvärd döms för penningtvätt – tog emot Sandviks stålpengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.