Annons

Sju av tio vill förbjuda rökning inomhus

Nyheter Nästan 70 procent av hyresgästerna vill förbjuda rökning i lägenheter, visar Hem & Hyras undersökning. Var tredje hyresgäst vill även göra det otillåtet att röka på balkongen.
Allra tuffast är motståndet bland hyresgäster under 30 år, visar Hem & Hyras undersökning,

För bara tjugo år sedan var det inga konstigheter att röka både i hemmet och på arbetsplatsen – och att dra ett bloss på flygplanet var helt okej en bit in på 90-talet. Men tiderna har förändrats.

Enligt Hem & Hyras undersökning bland drygt 1 000 hyresgäster, utförd av opinionsinstitutet Skop, vill 68 procent av de svenska hyresgästerna att det ska bli förbjudet att röka inomhus i sin egen bostad. Särskilt eftersom den skadliga luften kan sprida sig till grannlägenheter.

Läs ocksåHundratals kilo rakt ner i golvet - muskelbyggarnas nattliga stök plågar grannarna: ”Vi har haft ett helvete”Genrebild, muskelbyggaren på bilden är inte samma som i artikeln.

Allra tuffast är motståndet bland hyresgäster under 30 år. Här vill så många som 84 procent se ett stopp på bolmandet inomhus.

Det är en rejäl förändring jämfört med Hem & Hyras undersökning för nio år sedan, då nästan hälften av hyresgästerna tyckte att det ändå var okej att röka inomhus.

Samtidigt har dagligrökningen näst intill halverats sedan början av 2000-talet. Då rökte nästan 19 procent av befolkningen veckans alla dygn, en siffra som nu sjunkit till 11 procent enligt SCB:s statistik.

Läs ocksåInga konkreta bevis för att hunden skäller – men därför går Harry ändå med på att flyttaEn tvådelat bild. En ylande hund och en skylt med texten: Förhandlings pågår.

Enligt Helen Stjerna, generalsekreterare på A non smoking generation, går det att koppla attitydförändringen till rökförbudet på krogen.

– Folk har upptäckt hur skönt det är att slippa rök i sin omgivning. Numera vet man också mer om vilka skador som andrahandsrökning ger.

Betydligt fler än förr vill även se ett förbud mot puffande på balkongen. För nio år sedan ville var fjärde hyresgäst få ett slut på balkongrökandet, en åsikt som numera delas av var tredje hyresgäst.

Läs ocksåKvinna som anklagades för störningar får bo kvar – hyresnämnden: "Brist på bevis"Störningsärende i hyresnämnden.
Rökning hemma och på balkongen är en delikat fråga och värdar som inför förbud har inte alltid lagen på sin sida, berättar förbundsjuristen Susanna Skogsberg.

Många hyresvärdar har på senaste infört rökförbud i sina hyreshus – något som är juridiskt problematiskt. Enligt lag får man inte lov att utsätta grannar för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller som allvarligt försämrar andras boendemiljö. Likväl är det i princip omöjligt att med laga rätt hindra existerande hyresgäster från att röka, berättar Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.

Annons

– Om boendet inte är avsett för särskilt känsliga grupper är det tveksamt om värden kan införa ett förbud.

Ett undantag skulle kunna vara om huset är nyproducerat och förbudet står skrivet i samtliga kontrakt på förhand. Men att tvinga redan inbodda hyresgäster att sluta röka i hemmet eller på balkongen är inte rimligt, resonerar hon. Hur mycket man måste bolma för att riskera kontraktet är också svårt att svara på.

– Det måste vara i en så stor omfattning att det stör grannar allvarligt.

Men även om du inte riskerar att bli utslängd bör du tänka efter rejält innan du tänder cigaretten inomhus. Som hyresgäst har du vårdplikt för din bostad och orsakar du skador i form av missfärgningar eller dålig lukt kan du bli tvungen att betala saneringskostnader för tiotusentals kronor ur egen ficka.

– Städa ordentligt så att inte röken fäster på dörrar, skåpluckor med mera. Man måste också vädra. Då kan de skador som eventuellt uppstått räknas som normalt slitage.

Att stå med armarna lyfta och fixa kundernas hår en hel dag är jobbigt. Särskilt om man är överviktig, röker ett paket cigaretter om dagen och aldrig har tid att gå till gymmet.

Men när Jeanette Sörenheim flyttade från huset på landet till en hyresrätt utanför Västerås blev det plötsligt tid över. Barnen kunde ta sig till skola och fritidsaktiviteter själva och mataffären låg runt hörnet.

Hon bestämde sig för att ta chansen: hon skulle ändra livsstil.

– Jag gick med i en springskola och slutade röka måndagen efter. Ingen trodde att jag skulle fixa det.

Annons
Orkar hela passet. Som storrökande soffpotatis blev en dag i salongen slitsam för både armar och kropp. Nu tar Jeanette Sörenheim sig igenom arbetsdagen med ett leende.

Med hjälp av en app på mobilen kunde Jeanette Sörenheim se hur många timmar och dagar hon varit rökfri, och vad som hände under skinnet. Att följa hur kroppen sakta läkte och byggdes upp stärkte hennes vilja att kämpa vidare.

I dag har det gått nästan 500 dagar sedan hennes senaste cigarett och kalendern är fullbokad av träningspass och tävlingslopp.

– Allt är bättre nu. Jag har blivit mycket piggare och är väldigt sällan sjuk. Kroppen har blivit stark som tusan.

Trots sitt tidigare liv som rökare har Jeanette Sörenheim förståelse för att så många som 68 procent av hyresgästerna vill att rökning inne i bostaden ska förbjudas.

– Inomhus skulle jag nog vilja ha ett förbud. Jag skulle aldrig flytta till en lägenhet där någon gått och rökt en massa – det är riktigt äckligt.

På balkongen tycker Jeanette Sörenheim ändå att sunt förnuft och respekt för grannarna borde avgöra om man plockar upp paketet eller inte.

– Man måste få bestämma själv om man vill ta ett bloss i det fria. Visst, det är inte bra för kroppen men vi är ändå vuxna människor.

Fakta: Jeanettes tips för att sluta röka
  • Röksuget håller bara i sig någon minut i taget. Försök hitta på något annat att göra när abstinensen kommer.
  • Försätt dig inte i situationer där du riskerar att börja röka igen. Jag undvek krogen så mycket som möjligt och drack inte alkohol.
  • Bygg en ny livsstil. Att bara sluta röka hade jag aldrig fixat. Men genom att börja träna mådde jag bättre och de positiva
    resultaten gjorde det enklare att avstå cigaretter.
  • Tänk positivt. Varje dag utan cigaretter blir din kropp friskare. Efter ungefär en månad kände jag flimmerhåren växa tillbaka.
Fakta: Ska rökning förbjudas inomhus?

29 år eller yngre

  • Ja: 84 procent
  • Nej: 16 procent

30-44 år

  • Ja: 73 procent
  • Nej: 27 procent

45-54 år

  • Ja: 66 procent
  • Nej: 34 procent

55-69 år

  • Ja: 62 procent
  • Nej: 38 procent

70 år eller äldre

  • Ja: 66 procent
  • Nej: 34 procent

Källa: Hem & Hyra/Skop

Fakta: Ska rökning på balkonger förbjudas?

29 år eller yngre

  • Ja: 30 procent
  • Nej: 70 procent

30-44 år

  • Ja: 37 procent
  • Nej: 63 procent

45-54 år

  • Ja: 49 procent
  • Nej: 51 procent

55-69 år

  • Ja: 42 procent
  • Nej: 58 procent

70 år eller äldre

  • Ja: 41 procent
  • Nej: 59 procent

Källa: Hem & Hyra/Skop

Läs också Misshandlade grannen – sägs upp efter 40 år i huset Grannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell son

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.