Annons

Sju trappor upp utan hiss på Ekön

Motala Hur är det att bo i ett åttavåningshus när den enda hissen stängs av i flera veckor för att renoveras? Det vet Åke Wallin, som bor på Ekön i Motala.
Foto: Jenny Knutsson
Hissen är åter redo att användas och Åke Wallin slipper gå 104 trappsteg för att komma hem.

Åke Wallins lägenhet ligger nästan högst upp, på sjunde våningen, i Bostadsstiftelsen Platens hus på Kråkrisvägen 10.

– 104 trappsteg är det upp dit, berättar han när vi träffas i trapphuset.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men den här dagen slipper han gå uppför alla de stegen. Hissrenoveringen som har pågått i cirka tre veckor är klar sedan några dagar tillbaka.

– Vi har verkligen fått motion. Det har varit jobbigt. Men det är klart att de måste reparera, så det får man finna sig i, säger han.

Barnen har hjälpt till att bära upp matkassar till lägenheten.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Så här i efterhand är Åke Wallin nöjd med resultatet. De gamla, tunga plåtdörrarna som var tunga att öppna har bytts ut till automatiska.

Annons

Åke kliver in i hissen för att åka de sju våningarna upp.

– Det finns de som är beroende av hissen för att komma ut. Vi har ställt ut stolar på våningsplanen i trapphusen så att man kan sätta sig ner och vila en stund, säger Platens vd Lars Åke Landén.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Han konstaterar att det är omöjligt att undvika problem, men att hyresvärden förstöker hjälpa till och underlätta så mycket som möjligt. Hyresgästerna får också avdrag på hyran med upp till 800 kronor för de veckor som hissen är avstängd. Ju högre upp man bor, desto större avdrag.

Platen har också tecknat avtal med en livsmedelsaffär i området om hemleverans vid behov.

– Så vitt vi vet är det ingen som har utnyttjat det ännu, så behovet var kanske inte så stort som vi trodde, säger Lars Åke Landén.

Annons

Hissrenoveringarna på Ekön och i Gamla stan är ett långsiktigt projekt. Ungefär tre om året mäktar hyresvärden med.

– Det var dags helt enkelt. Vi har inte haft några problem med hissarna, men vill göra det här jobbet innan det blir problem, säger Karin Jönsson, bygg- och teknikchef hos Platen.

Carina Johansson, förhandlare på Hyresgästföreningen, tycker att hyresvärden sköter renoveringarna på ett bra sätt.

– Alla som bor med hiss drabbas av det här förr eller senare. Det går inte att komma undan. Men Platen försöker underlätta för sina hyresgäster och det tycker jag är bra, säger hon.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.