Annons

Sjuksköterskan är vår favoritgranne

Nyheter Om de svenska hyresgästerna får välja har de helst en sjuksköterska som granne. Och att lyfta fram sitt yrke kan ge viss fördel om man söker lägenhet i andra hand.

Från balkongen på tionde våningen ter sig bostadsområdet under dimslöjan nedanför som en storslagen samling dockhus. Endast bilarna som makligt rör sig till och från parkeringsplatsen vittnar om att det är livet som pågår där ute.

När som helst kan någon där nere få en hjärtattack eller andnöd – och då är det Ferhat Baysals ansvar att rycka ut.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Han är utöver sin anställning vid ambulansen ansluten till ett nätverk av frivilliga vårdutbildade som får ett sms i samband med att en nödställd ringer 112. Att någon kommer till undsättning i väntan på ambulans är inte sällan skillnaden mellan liv och död.

Det här är ett av skälen till att Ferhat Baysal och hans kollegor är världens bästa grannar.

 När Hem & Hyra lät opinionsinstitutet Skop fråga Sveriges hyresgäster vilken yrkesgrupp de helst vill ha i dörren intill vann sjuksköterskorna en jordskredsseger.

Läs ocksåSvanhildur tar omvägar för grannarnas dofter: ”Får ofta hålla andan”Bilden är ett montage. Den visar Svanhildur Jonasdotter och en sprejflaska med parfym.

– Jag tror att de flesta ser det som positivt att ha en sjuksköterska som granne. Vi är empatiska, lyhörda och vet hur man ska agera vid akuta situationer, säger Ferhat Baysal.

Lägenheten i Fittja söder om Stockholm har varit hans hem sedan vaggan. Här umgås grannarna som en stor familj, och samlas gärna för att umgås och äta mat.

Annons

När han flyttar till en egen bostad hoppas Ferhat Baysal få till en liknande relation med de andra i trapphuset.

Läs ocksåHur mycket lukt ska du tåla? Juristen reder utBilden är animerad. Den visar en rökande man, en kvinna med huvudvärk, och en jurist med lagbok under armen.

– Jag vill gärna att man ska kunna träffas för en fika eller så. Det är synd att svenskar ofta är lite tillbakadragna. 

Att sjuksköterskor är eftertraktade hyresgäster går även att skönja i statistiken hos Blocket – Sveriges största aktör för andrahandsannonser. Ordet ”sjuksköterska” förekommer i nästan var femtionde annons, trots att gruppen i sin helhet bara motsvarar en procent av landets befolkning. Av alla yrkestitlar är det bara ”läkare” som förekommer oftare.

– Jag gissar att den stora massan kan se nyttan av vissa yrkesgrupper när det kommer till val av andrahandsgäst. En läkare kan uppfattas högt på skalan över skötsamhet och ansvarstagande då denne ansvarar för liv, säger marknadsplatsens presstalesman Linnéa Aguero.

Johan Larsson, vice ordförande på Vårdförbundet, är övertygad om att sjuksköterskor ofta passar på att framhäva sin titel i bostadsjakten.

– I annonser står det ofta ”sjuksköterska söker”. Det råder en klassisk uppfattning om att de är trevliga, skötsamma och har kapacitet att ta hand om både sig själva och andra. Saker man gärna framhäver om man har problem att hitta lägenhet.

 Väljer du att söka lägenhet via någon av landets kommunala bostadsförmedlingar ska ditt yrke däremot inte spela någon roll. Ingen av dem uppger sig ge någon yrkesgrupp företräde på något sätt.

Annons

Även branschorganisationen Fastighetsägarna, som i första hand företräder landets privata hyresvärdar, förkastar tanken på särbehandling.

– Jag har aldrig hört talas om värdar som söker en specifik yrkesgrupp, och det låter heller inte särskilt troligt att någon jobbar på det sättet.

Näst efter sjuksköterskor och läkare står poliser högst i kurs – och särskilt populära är de hos den kvinnliga halvan hyresgäster.

Men inte heller genom att vifta med polisbrickan får man på något sätt förtur på den ordinarie marknaden, försäkrar Caroline Nordström, pressansvarig på Polishögskolan.

– Vi upplever att våra studenter är lika stressade som andra över att inte hitta bostad. Men man kan såklart försöka få hjälp av sina kolleger, precis som inom andra yrken.  

Fakta: Yrkesgruppen vi helst bor bredvid

1. Sjuksköterska: 28 procent2. Läkare: 18 procent3. Polis: 16 procent4. Hantverkare: 16 procent5. Bilmekaniker: 10 procent6. Brandman: 9 procent7.  Jurist: 2 procent8. Taxiförare: 1 procent

Källa: Skop/Hem & Hyra

Fakta: Orden som efterfrågas av andrahandsvärdar

1. Skötsam2. Rökfri3. (Ej) betalningsanmärkningar4. Inkomst5. Referenser6. Lugn

Källa: Blocket

Fakta: VANLIGASTE TITLARNA I ANNONSER FÖR ANDRAHANDS­SÖKANDE

Student: 2,2 procent
Läkare: 2,2 procent
Mamma: 1,7 procent
Sjuksköterska: 
1,7 procent
Lärare: 1,4 procent
Civilingenjör: 
1,2 procent
Undersköterska: 
1 procent
Pensionär: 0,6 procent
Jurist: 0,6 procent
Ingenjör: 0,6 procent
Socionom: 0,5 procent

Källa: Blocket

Läs också Lämnade brinnande hus med fem tändare i fickan – frias från mordbrand Blev biten av grannens hund – nu riskerar hundens matte vräkning På Freja behöver ingen sitta ensam – här är trion som får seniorerna att ställa sig i kö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.