Skakigt att vänta på hyresbeslut
Det är 29 hyresgäster som direkt berörs av hyresnämnden beslut om hyrorna i Wåhlins fastigheters hus i Stadshagen. Ida Borg har hunnit flytta från botten till femte våningen under tiden processen pågått. Nu får hon därför ett höjd-tillägg på hyran med 200 kronor i månaden.
– Det är helt okej. Jag ville ha balkong och det har jag, säger Ida och fortsätter.
– Det har varit jättenervöst. Jag trodde hela tiden att de skulle gå på fastighetsägarens linje, men nu blev det seger och det är en stor lättnad.
Hyran för hennes etta på 38 kvadrat blir 6 030 kronor i månaden. Hyresvärden ville ha 400 kronor mer i månaden.
– Jag hade kunnat leva med det, men med ilska och ändrade vanor. Nu fick vi ett budskap till hyresvärden att komma överens vid förhandlingsbordet istället och höj inte hyran i innerstan. Det var läskigt att vänta och jag har försökt lägga undan och planera för en högre hyra.
Idas lägenhet var en av dem hyresnämndens stora följe besökte inför beslutet.
– Många sa ”wow” när de kom in och såg utsikten, de tog bilder på allt möjligt. Då fattade jag att det fanns en öppning för högre hyror.
Men så blev det inte den här gången. Hon kan lättad bo kvar i huset där hon fått sitt första förstahandskontrakt. Och göra det med en egen erfarenhet av hyresesmarknaden – ett ämne som hon faktiskt forskar på. Masteruppsatsen handlade om betydelsen av hyresmarknadens struktur för standarden, om man som här i Sverige har en allmännytta och privat hyresmarknad på lika villkor eller om man har sociala bostäder. I länder med en integrerad hyressektor är standarden bättre, i alla fall i termer av tillgång till toalett och dusch, trångboddhet och mörka lägenheter.
– Det är en slump, jag visste inte att mitt hus skulle bli pilotfall. Det här är ett viktigt beslut också för att motverka segregationen, det ska inte gå att tränga ut människor från innerstan.