Annons

Skarp kritik när Halmstad kommun fakturerar HFAB på avgift i miljonklassen

Halmstad Halmstad kommun ska ta ut en slags avgift för koncernledning på närmare 900 000 kronor av det kommunala bostadsbolaget HFAB. ”Trams” och lagvidrigt menar Hyresgästföreningen.
Foto: Petra Martinsson

Det är Halmstads Rådhus AB, HFAB:s ägarbolag, som har beslutat att HFAB från och med första juli ska betala en ”koncernledningsavgift” som kallas Management Fee. Enligt avtalet är årsavgiften i nuläget 870 000 kronor.
Vd Angela Kristiansson berättar är detta någonting som har varit uppe till diskussion under flera år och som nu alla bolag i koncernen ska betala. Motiveringen är att vissa kostnader och områden, som utveckling och strategi, ligger på kommunnivå. För HFAB:s del blir det en ren kostnad, bolaget får inget nytt för pengarna.
–  Det är snarare så att de inte har betalat innan, säger Angela Kristiansson.
Enligt henne är liknande avgifter vanliga hos bostadsbolag men att de kallas olika saker.

Peter Olsén förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne känner dock inte igen något liknande.
–  Men tack för tipset, det ska vi nu tittade närmare på.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han är mycket kritisk till kommunens agerande efter att ha studerat avtalet.
–  Trams är för milt ord. Detta är bara ett sätt för kommunen att plocka ut pengar ur bolaget. Kanske kan man tycka att det inte är så mycket pengar för ett så stort bolag men kan jämföras med kostnaden för alla hyresgästers vattenförbrukning på ett år eller 85 kronor av deras hyra.

Annons

HFAB:s ledning vill inte diskutera avgiften närmare men kommenterar:
–  Detta är en ägarfråga. Vi utgår från att ägarna har säkerhetsställt att Manage Fee-upplägget följer Allbolagens regelverk avseende värdeöverföring, säger Ulf Nilsson affärsutvecklings- och kommunikationschef på HFAB.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Peter Olsén tycker inte det är förenligt med lagen.
–  I den finns begränsningsregler hur mycket pengar som får föras över från bolagen till kommunen och dessa har här överskridits. Framför allt kan jag inte se att Halmstads Rådhus AB överhuvudtaget har levererat några tjänster till HFAB.

Han har tittat närmare på Halmstad Rådhus AB:s verksamhet och ekonomi. I bolaget finns inga anställda och enbart kostnader för en styrelse.  2017 gjorde bolaget en vinst på närmare 68 miljoner kronor.
–  Bolaget är som ett penningkontor som växlar in hyresgästernas pengar ut till kommunal verksamhet.

Annons

Andra bolag som berörs är bland annat Hallands Hamnar Halmstad AB, Halmstad flygplats AB och Halmstad energi och miljö AB.

Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

Fakta: Detta är Allbolagen

Allbolagen trädde i kraft 2011 och styr bland annat i vilka syften bostadsbolagen ska verka exempelvis främja bostadsförsörjning och ge hyresgäster möjlighet till inflytande. Ett samhällsansvar ska ingå samtidigt som verksamheten ska bedrivas enligt affärsmässiga principer.
Källa: SABO

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.