Skottlossningar ökar i utsatta bostadsområden
För några år sedan pekade Polisen i flera rapporter ut områden som var utsatta och präglades av hög kriminalitet, våld och hot och öppen narkotikaförsäljning. Förra året lovade Ulf Johansson , regionpolischef i Stockholm och Gotland, krafttag för att få bukt med problemen.
Men istället för tryggare områden har vi sett en utveckling där våldet snarare eskalerat och antalet skottlossningar ökat. Under 2016 var det 119 skottlossningar att jämföra med 97 stycken 2015.
Antalet döda i skottlossningar var tio stycken under 2016 och under 2017 har det fortsatt med brutala skottlossningar och mord i Hallunda och Kista.
Ulf Johansson, kan du ge en lägesbeskrivning?
– Förut har vi sagt att läget är allvarligt, nu säger vi att läget är alarmerande. Vi utreder ett hundratal 100 mord och mordförsök i regionen varav många är kopplade till kriminella gäng. Vi har aldrig haft så många grova brott att hantera.
Hur skulle du beskriva utvecklingen i de utsatta områdena jämfört med för ett år sedan?
– Det är fler gänguppgörelser, skottlossningar och det dödliga våldet har ökat. I Botkyrka ser vi en liten förbättring och i Södertälje är det ganska hyggligt men i Järva är det oroligare. Det beror delvis på grund av att vi har ökat trycket mot gängen och narkotikaförsäljningen och gripit fler.
Har antalet grovt kriminella och gäng ökat det senaste året?
– Ja, de kriminella nätverken ökar men inte dramatiskt. Vi har ett stort antal gäng,( 49 totalt i regionen) 7-8 i norr och lika många i södra Stockholm. Antalet grovt kriminella har ökat från 400 till 500 personer. Det är unga män med dålig impulskontroll och stor tillgång till vapen.
Vad beror ökningen på?
– Jag vet inte men gissar på att samhället inte har hanterat utanförskap och samhällsproblem på ett bra sätt. Det handlar om människor som hamnar utanför och inte har några pengar, här får de en identitet och tjänar lite pengar.
För ett år sedan sade du att ni skulle ta krafttag mot över kriminella i miljonprogrammen. Över 100 poliser skulle anställas för att få bukt med problem. Hur har det gått?
– Målet är att anställa 160 fler lokalpoliser till årsskiftet 2017/2018, hittills har vi anställt 120. Men problemet är att massa folk samtidigt har slutat eller gått vidare internt, så netto har vi bara anställt 60 poliser. Målet är att öka antalet poliser på Järva från 187 stycken till 220 stycken om ett år.
Han understryker att samhället, alltifrån politiker, skola, socialtjänsten till myndigheter som Arbetsförmedlingen måste ta ett större ansvar för att få rätsida på problemen.
– Jag tycker att samhällets insats har varit rätt blek. Det är inte rimligt att övriga samhället står och tittar på och tror att vi ska lösa det här. Ska vi lösa det här måste vi jobba tillsammans och det har börjat röra på sig litegrand.
Vad gör ni för att få bukt på problemen och öka tryggheten för de som bor där?
– Kortsiktigt har vi omfördelat 50 poliser internt till Järva. Sedan ska vi ansöka om en förstärkning på 50 poliser. På lång sikt jobbar vi med projektet Mareld som bland annat innebär fler poliser och mer kameraövervakning.
Han hoppas också att regeringen tar fram hårdare vapenlagar och jourdomstolar eller liknande så att kriminella kan häktas och få en rättegång på kortare tid än idag.
– Vapenlagarna i dag gör att vi kan gripa en ungdom med vapen som sedan släpps samma dag och så kan vi inte ha det. Det tar också alldeles för lång tid mellan gripande och rättegång, säger han.
Förra året var det 119 skottlossningar i länet, högst antal sedan 2011 och nästan 20 procent fler än förra årets 97 stycken. Varför ökar det?
– Jag vet inte men tror att det beror på att vi ökar trycket mot gängen och griper fler men också på grund av utanförskapet i de här områdena.
Hur ser du på ökningen?
– Förut har vi sagt att läget är mycket allvarligt men nu är läget alarmerande.
Antalet skadade i skottlossningar har ökat från 27 stycken 2013 till 47 stycken förra året. Vad beror ökningen på?
– Råheten har ökat. Utvecklingen har gått från att man markerar genom att skjuta någon i knäna till att skjuta för att döda. Våldet eskalerar när någon gör något grovt och andra följer efter.
Vad är nästa steg i den utvecklingen?
– Vi ser att fler använder handgranater, man spränger bilar, polishus och lägenheter.
Av 119 skottlossningar sker 61 i Stockholm, majoriteten på Järva. Två på listan så kommer Sollentuna med 12 skottlossningar. Botkyrka hamnar på 5 stycken och Södertälje på 3.
Varför har det varit så många skottlossningar i Sollentuna?
– Ett av nätverken i norr finns i Sollentuna. Men det skjuts mest för att skrämmas och markera och inte för att döda, det handlar om skottlossningar in i fönster och trappuppgångar.
För ett år sedan sade du att du var orolig över att skjutningarna ökar i prioriterade områden, och att det grova våldet ökar på offentliga platser där oskyldiga kan drabbas. Vad oroar dig idag?
– Den ökade skjutvapenanvändningen på allmänna platser har gjort att också risken att oskyldiga ska skadas har ökat.
Hur betygsätter du polisens arbete med att få bukt på problemen och öka otryggheten?
– Utifrån de förutsättningar vi har så tycker jag att vi har gjort det bra. Det är en väldigt påfrestande att jobba under de här förhållandena.
Hur bedömer du att det ökade antalet skottlossningar påverkar tryggheten för de som bor i utsatta områden?
– Oron och otryggheten har ökat och jag har stor förståelse för att många känner sig otrygga när skottlossningar ökar på allmänna platser och i bostadsområden. Men kom ihåg att de flesta skottlossningar drabbar kriminella. Men det är förstås illa nog.
Hur tror du på framtiden ser ut när det gäller antalet skottlossningar?
– Det finns en viss risk för att det blir värre innan det blir bättre när polisen sätter hårt mot hårt, innan det blir bättre. Men min förhoppning är att vi är på toppen och att det vi gör har en avkylande effekt. Kan vi bara låsa in några fler så har det stor effekt. Det är långa fängelsestraff för sånt här.