Annons

Skövdebostäders vd fick sparken efter 36 år

Skövde Skövdebostäders vd, Dan Sandén, fick sparken från sitt uppdrag på söndagen. Själv säger han att han är "lite överrumplad", då bolaget gång på gång fått högsta betyg i Sverige av sina hyresgäster, bolaget har levererat god ekonomi och legat i framkant när det gäller byggnation. Styrelseordförande Bernt Mårtensson säger att det inte handlar om oegentligheter eller schism, utan att man har olika tankesätt om bolagets utveckling.
Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto
Dan Sandén har jobbat inom Skövdebostäder i 36 år, varav 20 som vd. Nu får han sparken med motiveringen att styrelsen har en annan uppfattning om framtiden.

Det var vid ett extrainsatt styrelsemöte som beslut togs om att sparka Dan Sandén. Han säger att han entledigats från sin tjänst med omedelbar verkan.

– Det ligger inget schism i bakgrunden. Styrelsen och ägaren ville ha en annan ledning. Men jag kan säga att jag är stolt över mina 36 år i bolaget, varav 20 som vd, säger Dan Sandén.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Och tillägger:

– Men det kom lite överrumplande kan man säga. Jag var inte förberedd på att jag skulle sluta.

I tidningen Skaraborgs läns allehanda uppges det att Dan Sandén och styrelsen bland annat inte varit överens om byggnation i kommunens ytterområden.

Läs ocksåBluffsajt stal Jonas lägenhetsannons – nu används den för att vräka honomHyresvärden hänsivar till bluffsajten Rentify och en annons som Jonas Hultström aldrig lagt ut.

– Det känner jag inte igen, säger Dan Sandén till Hem & Hyra på måndagsmorgonen. Skövdebostäder har byggt i ytterområden. Det är viktigt att bygga för alla grupper. Jag känner inte heller igen att jag inte skulle dragit jämnt med styrelsen. Vi har byggt efter de politiska beslut som tagits.

Skövdebostäders styrelseordförande Bernt Mårtensson, M, säger att beslutet att entlediga Dan Sandén beror på att styrelsen och vd har helt olika syn på hur bostadsbolaget ska drivas i framtiden. Mårtensson säger att bostadsbolaget ska fokusera på Skövde kommuns utveckling på flera plan.

– Dan Sandén har gjort ett fantastisk bra jobb. Bolaget har god lönsamhet och varit väldigt väl skött. Men styrelsen har nu tagit beslut om en annan väg. Sandén har velat satsa på centrala lägen med hög lönsamhet. Framtiden handlar mer om kommunnytta och lägre lönsamhet. Styrelsen och vd har så skild syn på utvecklingen att vi inte kan gå in i en ny affärsplan med de förutsättningarna, säger Mårtensson.

Annons
Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.

Kunde ni inte skött uppsägningen på ett bättre sätt? Nu får Dan Sandén gå med två årslöner och stämpeln att han fått sparken.

– Det är sällan en vd blir avsatt för att han är dålig. Dan Sandén är jätteduktig. Fast vi har olika uppfattning om framtidens Skövdebostäder och då är det här den bästa lösningen. Jag vill å det bestämdaste dementera att det skulle handla om oegentligheter eller ens konflikter. Vi behöver en vd som vill driva bolaget på det sätt som styrelsen tagit beslut om.

Bernt Mårtensson säger att det avtal som Dan Sandén har, med två årslöner, är tecknat för 20 år sedan. En ny vd får absolut inte de förmånerna. Men styrelsen har inget annat att göra än att följa de avtal som finns. Nu kommer en tf vd att tillsättas inom kort och arbetet med att rekrytera en ny startar. Mårtensson tror att det ska kunna gå ganska lätt att få en ny på den posten, då det handlar om ett välskött, lönsamt bolag.

Dan Sandén säger att han lämnar Skövdebostäder med stor stolthet. Han säger att det som känns bäst är att hyresgästerna under flera år gett bolaget högsta betyg.

– Vi har de nöjdaste hyresgästerna i landet och bolaget har satt avtryck på hela bostadsmarknaden.

Dan Sandén får lämna Skövdebostäder med omedelbar verkan, men får behålla sin lön i två år. Han tänker dock inte slå sig till ro.

– Kanske finns det någon som vill ta del av min kunskap och mina erfarenheter, säger han. Jag vill fortsätta jobba och är sugen på att fortsätta leverera.

Annons

Han betonar att han inte upplevt att han kommit på kant med styrelsen, utan att det handlar om att man vill ha en annan ledning av bolaget.

– Det är inte konstigare än så, säger han.

Skövde kommun är via Skövde Stadshus AB ägare av Skövdebostäder. Det gör att man kan besluta om en värdeöverföring från bolaget till kommunen för kommunens bostadsförsörjningsansvar. Beslut om en sådan överföring på 15 miljoner kronor gjordes för 2018. Hem & Hyra erfar att Dan Sandén var kritisk till en sådan överföring, som inte gjorts tidigare. Bernt Mårtensson kommenterar inte den meningsskillnaden närmare, men säger att överföringen är gjord och att pengarna som tagits ut ur Skövdebostäder kommer att gå till social integration och samhällsnytta.

 

 

 

Läs också "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.