Annons

Skratt, lagar och fika

Gävleborg Hyresgästföreningen i Bergsjö blev först i landet med att starta en studiecirkel runt boken Välkommen! som handlar om att leva, bo och arbeta i Sverige. Hem & Hyra hälsade på.

Två var chaufförer, en städerska, en fruktförsäljerska och en skolflicka innan de kom från Eritrea och Somalia till Sverige och hälsingska Bergsjö. I dag läser de svenska och bara en av dem har fått jobb, på ett äldreboende.

Gruppen träffas på måndagskvällar i bland annat Hyresgästföreningens regi för att lära sig mer om hur deras nya hemland fungerar. Det är alltså ingen språkkurs utan mer en faktakurs. Tolken Abdi Said Khalif finns alltid med och kursdeltagaren Shewit Msgna hjälper till. Minst tre olika språk hörs vid konferensbordet i Arbetsförmedlingens lokaler.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Monica Flöjt är förtroendevald och ler med hela ansiktet när hon berättar om hur gruppen utvecklats och att nya kurser är på gång i andra hälsingekommuner. Monica har lett avsnitten som handlar om boendet.

– Ett problem för gruppens medlemmar är att de alltid behöver betala 180 kronor extra i hyra eftersom de får sin ersättning först den tionde i månaden och blir sena med hyran varje månad. Det borde kunna lösas tycker vi! Annars har vi pratat om hyresgästers skyldigheter och rättigheter, berättar hon.

Men den här måndagen är Kjell Persson från ABF ledare och talar om arbetsmarknaden och den lagstiftning som styr den. Och att det är viktigt att skriva ett CV:

Annons
Läs ocksåGottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusenEn svartvit bild där en man i kostym står i en folkmassa i ett köpcentrum.

– Men om man inte har några kunskaper då? Jag brukade ju sälja frukt vid vägen tillsammans med min mamma och det kan jag ju inte göra här, frågar Yurub Hassan Adan.

– Ja, men då har du ju säljerfarenhet, säger Maria Ericson från Hyresgästföreningen, då ska du skriva det.

Kursmaterialet är alltså boken Välkommen! som vänder sig till dem som inte bott i Sverige så länge och den handlar också om boende, skola, hälsovård och våra demokratiska rättigheter. ABF, Hyresgästföreningen och LO har tillsammans gett ut den.

Läs ocksåKräver 1,4 miljoner i skadestånd - Hyresgästföreningen stämmer Svenska hus för olaglig hyreshöjningEn bill på en tagg och bredvid Michelle Komulainen som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

Men ikväll handlar det om de lagar som säger att man ska ha lön för sitt arbete och sjukersättning om man, som de fem frånvarande gruppmedlemmarna, är förkyld.

– Vad många lagar ni har! säger Genet Asfaha som städade i familjer tidigare.

Annons

– Ja, de är många säger Kjell. Och vi har inte talat om alla än. Semesterlagen till exempel.

– Har ni en lag om semester också?!

De fem kursdeltagarna skrattar och frågar igen om det är sant. Och sedan blir det fika. Nästan det svenskaste vi har. Och såväl känt som uppskattat av alla.

Läs också Fimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.