HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrde ett rum – fick nöja sig med soffan

Malmö Han skulle hyra ett "övernattningsrum" för 3 000 kronor i månaden men blev hänvisad till soffan i vardagsrummet. Mannen vände i dörren men tvingades ändå betala både hyra och deposition.

Mannen ville hyra ett rum och blev lovad ett ”övernattningsrum” från den 1 februari i år. I lägenheten på Kirseberg i Malmö fanns dessutom två andra inneboende. Men när han skulle flytta in blev han hänvisad till soffan i vardagsrummet. De andra hyresgästerna var tvungna att passera hans sängplats för att ta sig till köket och toaletten.

Hyresgästen vände mer eller mindre i dörren när han insåg vad det var han hade hyrt. Han vände sig till uthyraren för att få tillbaka depositionen på 6 000 kronor och månadshyran på 3 000 kronor. Men uthyraren menar att han får stå sitt kast. Han är bunden av ett hyresavtal i tre månader. Om det inte passar kan han vända sig till en jurist, skriver hon i ett mejlsvar till honom.

Läs ocksåHär är allt du behöver veta om inneboende

Hyresgästen har nu vänt sig till hyresnämnden för att få tillbaka pengarna. Hyresgästen menar att ett rum underförstått har en dörr som går att stänga. Dessutom har andrahandsuthyrningen skett utan hyresvärdens tillstånd, hävdar hyresgästen.

Glöm inte att följa Fråga hyresjuristen på Youtube! Följ den här länken och tryck på ”Prenumerera”, så får du en påminnelse när en nytt avsnitt släpps.

Fakta: Skärpt lagstiftning och hårdare straff från 1 oktober

  • Lagtexten förtydligar att andrahandshyran inte får vara högre än hyresgästens egen hyra med eventuellt tillägg för möbler (max 15 procent) och faktiska kostnader för exempelvis el och bredband.
  • Om en för hög hyra tas ut kan hyresgästen förlora sitt kontrakt utan att hyresvärden behöver skicka en varning i förväg. Hyresgästen får inte chans att rätta sig.
  • Andrahandshyresgästen kan kräva tillbaka överhyra för två år tillbaka i tiden, jämfört med ett år i dag.
  • Den som hyr ut utan tillåtelse från hyresvärden kan också förlora kontraktet utan förvarning eller chans till rättelse.
  • Om uthyrningen är olovlig OCH andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.
Läs också Kvinnan bodde nästan gratis – lät den inneboende betala hyran Försörjningsstöd hamnar i fickorna på svartuthyrare Ungt par hyrde ut rum – mamman mördad av hyresgästen Robert Dickson trotsar hyreslagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.