Annons

Skynda med att söka studentlyan

Nyheter Väntar du på besked från högskolan? Sök bostad nu! I Göteborg är kötiden redan drygt ett år – och i Stockholm får den saktfärdiga vänta betydligt längre.

Trots att satsningar på studentbostäder lett till ett ökat byggande spås inga förändringar i kötid till landets högre lärosäten detta år. Redan en dryg månad före terminsstart har köerna vuxit sig långa på landets två störtsta studieorter. 

I skrivande stund måste den som vill bo i studentrum i Göteborg vänta i allra minst ett år. Och när terminen startar i början av september beräknas kön ha vuxit till 18 månader, visar färska uppgifter från SGS Studentbostäder.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Vill man ha en egen lägenhet är krävs en samlad kötid på två år för en bostad utanför centrum eller minst fyra år för en centralt belägen lya. 

– Många har just fått sina besked, och då ökar trycket. Naturligtvis tjänar man på att vara ute i god tid, säger Gunnar Wikehult, uthyrningschef på SGS Studentbostäder. 

Faktum är att det kan löna sig att chansa även om man inte ännu fått sitt antagningsbesked. Att avvakta in i det sista kan innebära flera månaders längre väntan när man väl ställer sig i kö.

Läs ocksåRebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värdenEfter ett drygt halvår i sin studentlägenhet är Rebecka Stenmark besviken på sin hyresvärd SGS. Fuktproblemen har gjort den inglasade balkongen obrukbar och märks även av inne i lägenheten.

En rundfrågning som Studentbostadsföretagen gjort visar att en femtedel av lärosätena räknar med en längre kö än vanligt vid skolstart. Lund, Malmö, Stockholm och Norrköping visar alla tendenser på ökat tryck.

Annons

– Aktuella kötider har vi inte än. Det händer mycket med köerna under sommaren. Generellt förväntar vi oss att det över landet är ungefär samma situation som tidigare år, säger Martin Johansson, generalsekreterare för Studentbostadsföretagen.

Den som läser på om vad som gäller på studieorten har en fördel i bostadsjakten, understryker han.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

– Tid är den viktigaste faktorn för att hitta en bostad. Ju tidigare man ställer sig i kö, läser på hur det funkar, kollar andra alternativ, som till exempel andrahandsuthyrning, desto större chans har man. 

I studentstaden Stockholm har under lång tid dragits med successivt svällande köer. 2015 är inget undantag. I nuläget beräknas det ta 170 veckor – 3,3 år – att få ett rum i studentkorridor om man söker via bostadsförmedlingen.

– Det kan vara bra att tänka på att kötiderna varierar beroende på var någonstans de ligger, säger Jenny Burman, kommunikationschef på bostadsförmedlingen.

Annons

Även SSSB, Stockholms största förmedlare av studentbostäder, anar en ökad efterfrågan. Just nu är det dock två månaders kortare kötid för ett studentrum jämfört med samma period i fjol. Det finns alltså en öppning för den kvicke!

För att kunna söka måste man redan vara antagen vid ett högre läroverk i Stockholm som är anslutet till Stockholms studentkårers centralorganisation.

– Jämfört med de två tidigare åren är det ett något större bokningstryck just nu. Politiker behöver se boendet som avgörande för att studenter ska kunna plugga i storstadsregioner. De behöver inte bara planera och utöka utbildningsplatserna på lärosätena, de behöver också planera och skapa förutsättningar så att fler studentbostäder byggs, säger vd Ingrid Gyllfors. 

Fakta: Så fixar du studentbostad

Säker på att bli antagen – börja söka innan du får beskedet.
Tänk utanför boxen – varför inte slå dig ihop med några andra ochhyra ett radhus?
Skapa en bevakning på Blocket.se – då ser du snabbt om det kommer nya annonser.
Är du på något sätt bekant med någon annan på orten – var inte rädd för att be om hjälp.
För många studieorter finns Facebookgrupper för boende – såväl officiella som inofficiella.
Kåren kan ofta hjälpa i jakten – ibland har de en egen portal.
Vissa värdar erbjuder bostäder med korttidskontrakt för tillfälligt boende – hör efter.
Vid större lärosäten går det att söka bostad via nationerna. Du kan vara medlem i flera.
Vandrarhem, camping eller ett rum är nödlösningar – efter någon vecka in i terminen minskar bostadskaoset.
Normalt är söktrycket lägst inför vårterminen – kanske kan du ta en sommarkurs i väntan på höstterminen.
Var inte så kräsen med din första bostad – med lite kötid i ryggsäcken kan du snart byta upp dig.
Lägg tid på ett välformulerat ansökningsbrev, som beskriver vilken bra hyresgäst du är.
Låt alla du känner veta att du söker boende – någon kanske känner någon.

Fakta: Tips för bostad i Stockholm

Sanna Ad Nilsson, kommunikatör på SSSB:

Ställ dig i alla köer som går; bland annat SSSB:s kö, bostadsförmedlingens och Norrtälje Campus.
Var väldigt aktiv på SSSB.se. Vi har korttidspublicering av bostäder med snar inflytt, då kan ködagarna sjunka rejält. Boka på vår sida även om det ser hopplöst ut.
Du kan också kolla in akademiskkvart.se, där lägger privatpersoner ut objekt att hyra.
Ställa in dig på att ordna med ditt boende när du väl har kommit till Stockholm, ta in på vandrarhem/hostel och prata med dina kursare. Finns det andra som också söker bostad, kan du kanske hyra en större lägenhet eller en villa. Vara väldigt aktiv, påhittig och inte ge upp.

Fakta: Tips för bostad i Göteborg

Gunnar Wikehult, SGS studentbostäder:

Ställ dig i vår kö redan när du är 17 år gammal. Då kan du ha rätt till en lägenhet med en gång du börjar studera i Göteborg.
Ta din studieplats även om det är svårt med boende! Avstå inte. Det finns en fungerande andrahandsmarknad, om du inte har släkt och vänner. Vi har också en privatrumsförmedling på vår sajt.
Om du inte har hunnit köa finns det chans att få bostad om någon annan lämnar återbud. Men den är liten.
I maj dyker det upp lediga bostäder på nytt. Håll ut!

Fakta: Väntetid i Göteborg och Stockholm - just nu
Förmedlare Studentlägenhet Studentrum Studentetta
SGS Studentbostäder (Göteborg) 2-5 år 1 år Ingen uppgift
Bostadsförmedlingen Stockholm 6 år 3,3 år Ingen uppgift
SSSB (Stockholm) 4,2 år 1,2 år 3,2 år
Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.