Annons

Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor

Sollefteå Den berusade 37-åringen trodde han tappat nycklarna och ryckte i grannens dörrhandtag. När han dessutom började skrika otrevligheter i brevinkastet blev studenten som bodde i lägenheten så rädd att hon låste in sig på toaletten.
Ett brevinkast i ytterdörren, från runt 60-talet, till en lägenhet.
Foto: genrebild/Stefan Falkelind
Den okände mannen skrek hotelser genom brevinkastet som kunde uppfattas som att studentens liv var i fara. Ett mycket allvarligt hot, anser tingsrätten.

Det var i augusti förra året som händelsen utspelade sig. Gymnasiestudenten hade nyss flyttat in i en lägenhet på andra våningen i huset och det var tredje natten hon skulle sova där.

Vid 21-tiden på kvällen hörde hon att det dånade utanför hennes lägenhetsdörr. Strax därefter knackade någon på dörren och ringde på dörrklockan. När hon tittade i dörrögat såg hon att det stod en man utanför.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon kände inte igen honom, men tänkte att hon skulle ta reda på vad han ville. När hon öppnade frågade mannen om hon var hans granne. Han verkade sluddrig och påverkad. Hon tyckte situationen var obehaglig så hon stängde dörren och låste den.

Mannen öppnade då brevinkastet.

Han skrek: ”jag vet att du är därinne” och att det var ”hennes sista kväll”. Han stack också in handen i brevinkastet. Hon sa åt honom att gå därifrån, men mannen fortsatte.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

Den unga kvinnan kände det som att han skulle ta sig in på något sätt och göra henne illa. Hon blev panikslagen och ringde sin mamma som frågade om hon kunde ta sig ut ur lägenheten på något sätt, men de kom inte på något säkert sätt.

Istället låste hon in sig på toaletten och ringde polisen. Hon ringde också till sin studentkompis som bodde en bit därifrån. Han hoppade in i bilen och körde dit.

Annons

Men när kompisen kom fram och slog portkoden skrek mannen från sin balkong att han skulle komma ner och slå honom. Mannen kastade även något mot honom, vad det var uppfattade han aldrig utan gick och satte sig i sin bil och låste dörrarna i väntan på polis.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Efter händelsen vågade inte den kvinnliga studenten bo kvar i lägenheten utan flyttade, men säger i rätten att hon fortfarande mår dåligt och känner sig otrygg även i sin nya bostad.

37-åringen själv berättar att han varit på firmafest och att han hade fått i sig både öl och sprit den kvällen. Han blev mycket berusad och kommer inte ihåg hur kvällen slutade, bara att han trodde sig ha tappat sina lägenhetsnycklar.

Han känner inte studenterna men har inga skäl att tvivla på deras berättelse. Han vet inte varför det blev som det blev, men är mycket ledsen för det som hänt.

Ångermanlands tingsrätt anser det beskrivna händelseförloppet bevisat utifrån vittnesmål och polis.

Förutom en trafikförseelse är inte den 37-årige mannen straffad sedan tidigare och tingsrätten bedömer att det saknas skäl att tro att mannen kommer att begå nya brott.

Även om gärningarna är allvarliga så slipper mannen fängelse, som annars hade satts till två månader.

Annons

Mannen ska istället dömas till villkorlig dom och dagsböter, totalt 25 000 kronor

Han ska också betala 10 000 kronor i skadestånd till den kvinnliga studenten och 8 000 kronor till den manliga studenten. 37-åringen ska även betala 1 000 kronor till brottsofferfonden och stå för sina egna rättegångskostnader på 10 964 kronor.

Det som tycks vara en omdömeslös incident i mycket berusat tillstånd kommer alltså kosta mannen totalt 54 964 kronor.

Domen vann laga kraft den 12 mars.

 

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.