Annons

Sladdar och slangar hänger kors och tvärs – anses vara säkert

Nyheter Hanna Thelanders hyresvärd har en okonventionell lösning i tvättstugan. Tvättmaskinen är inkopplad med en skarvsladd som hänger mitt bland vattenkranar och slangar. "Jag har stoppat in tvätten och gått snabbt därifrån", säger hon.
Foto: Hanna-Marilyn Thelander
En skarvsladd är upphängd på vattenkranarna i tvättstugan.

Det ser ut som en högst amatörmässig installation, med elsladdar och vattenslangar som hänger kors och tvärs i tvättstugan. Så har det sett ut i minst ett år, enligt hyresgästen Hanna-Marilyn Thelander i Tibro.

– Det känns lite läskigt, men ingen har skadats vad jag vet så jag har stoppat in tvätten och gått snabbt därifrån. Men sen satt jag och läste Hem & Hyra, det senaste numret där det var en fråga om hur kallt det får vara i lägenheten. Här är det också väldigt kallt och jag började fundera på vilka andra problem som finns i huset.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hanna gick ner och filmade i tvättstugan och publicerade filmen i Hem & Hyras facebook-grupp Värsta värden. Reaktionerna blev kraftiga. Livsfarligt! En dödsfälla! varnade de.

– Jag hade inte alls förväntat mig det, men många blev väldigt oroliga och upprörda och skrev att det var livsfarligt. Så nu har jag gjort en felanmälan, förut har jag bara sagt att det är kaos i tvättstugan.

Annons
Läs ocksåDyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronorEn tvättmaskin med tvätt och en hand som håller i en sedelbunt.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden

Men virrvarret av vatten- och elledningar är trots allt inte farligt. Den bedömningen gör Lars Jansson, inspektör på Elsäkerhetsverket, efter att ha tittat på bilder och film från tvättstugan.

– Rent elsäkerhetsmässigt är det inte farligt. Vägguttaget är av jordat utförande och även skarvsladden. Även om en vattenslang skulle börja läcka och det skulle strila vatten över så tror jag det klarar sig.

Läs ocksåHyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt

Så som stickproppen hänger ska det inte heller kunna komma in något vatten, enligt Lars Jansson, och om det ändå gjorde det skulle det på sin höjd leda till kortslutning och att en säkring går.

Annons

– Jag kan inte se några risker med det här. Däremot kan man tycka att de inte har lagt skarvsladden optimalt, det kunde ha fästs på väggen ovanför kranarna i stället. Och skarvsladdar ska egentligen bara vara för tillfälligt bruk. Om det är så här tvättmaskinen ska vara placerad permanent så kan man flytta vägguttaget närmare maskinen.

Hem & Hyra kontaktar hyresvärden EHCC för en kommentar. Erik Carlsson svarar via mejl:

– Sådär ska det absolut inte se ut, vi kontaktar elektriker med en gång och drar om elen på ett fackmannamässigt sätt.

Läs också Tvättstugebråket urartade – 75-åringen bet värdens sambo i vaden Faror på savannen och arga lappar – psykologen om varför vi bråkar i tvättstugan Tvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.