HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Slarviga hyresbetalare förlorar bostäderna

Nyheter Betala hyran i tid – annars löper du stor risk att förlora kontraktet. Det visar Hem & Hyras genomgång av fyra domar i Svea hovrätt.​
* En hyresvärd i Göteborg ville bli av med hyresgästen dels därför att hon hade vanvårdat trerummaren och haft stökiga besökare som stört grannarna och slagit sönder fönster och dörrar i fastigheten, dels därför att hyresgästen betalat hyran alltför sent vid 24 tillfällen samt vanvårdat bostaden. Värden hade vid fyra tidigare tillfällen ansökt om avhysning med hänvisning till de sena hyresbetalningarna, men hyresgästen hade vid samtliga dessa tillfällen fått rätt att bo kvar.
Hyresnämnden ansåg det inte bevisat att hyresgästens vänner stört eller vandaliserat. De sena hyrorna och vanvården av bostaden var däremot skäl att inte förlänga hyresavtalet. Hovrätten gjorde samma bedömning.
 
* En hyresgäst i en förort söder om Stockholm blev redan år 2005 uppsagd på grund av sena hyresbetalningar. Men den allmännyttiga hyresvärden lät henne bo kvar på så kallat korttidsavtal, förutsatt att skulden betalades och att hyresgästen visade papper på att hon hade en anställning. Hyresgästen uppfyllde inte kraven. Både hyresnämnd och hovrätt konstaterade att hyresavtalet därmed hade upphört.
* När hyresskulden vuxit till närmare 40 000 kronor ansåg hyresvärden att hyresgästen hade förlorat rätten att bo kvar.
Hyresgästen berättade att hans arbetsgivare hade avvikit ”med företagets pengar och varor” och sedan dess inte varit anträffbar. Hyresgästen hade därför inte kunnat få de intyg som han behövde för att kunna söka ersättning från arbetslöshetskassan.
Detta bevekade varken hyresnämnd eller hovrätt, som konstaterade att hyresavtalet hade upphört att gälla.
 
* En hyresvärd i södra Stockholm ansåg att hyresgästen brutit hyresavtalet dels genom att utan tillstånd hyra ut i andra hand, dels genom att betala ett antal hyror alltför sent.
Hyresgästen kom aldrig till hyresnämnden när ärendet skulle behandlas; han lämnade inte heller någon skriftlig kommentar till hyresvärdens uppgifter. Denna tystnad tolkade hyresnämnden som att hyresgästen inte hade något att invända, och konstaterade därför att hyresavtalet hade upphört.
Hyresgästen överklagade till hovrätten, där han uppgav att han varit utomlands de senaste arton månaderna och därför inte fått del av handlingarna från hyresnämnden. Han trodde att han hade rätt att hyra ut i andra hand, och han önskade behålla tvåan som bostad för sig själv och sina tre döttrar.
Hovrätten tog fasta på hyresskulden – närmare 21 000 kronor – och avslog överklagandet.
 

Annons
Annons
Läs också Fiskmåsar flockades i hundratal – så gick det för mannen som kastade ut sopor på gatan Hemlös riskerade fängelse – missade att "adressändra" 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss Levde med vägglöss i 1,5 år – men därför får hyresgästen betala ett jättebelopp Nu vågar Anastasiia bjuda hem sonens kompisar igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.