Annons

Små aktörer vågar satsa i Markaryd

Kronoberg Markaryd är en av få kommuner i landet som saknar kommunalt bostadsbolag. Och så länge de privata bygger funkar det bra. Men kommunen kan ställas inför problem.
Foto: Annika Wallsson
Satsar. Elijah Hamilton på Hamiltone en av de små lokala aktörerna som satsar på nyproduktion i Markaryd.

Det var på 1990-talet som Markaryds kommun sålde hela sitt bostadsbestånd på ett bräde. Det är nånting som Markaryds kommunalråd Bengt Germundsson (KD) inte ångrar i dag.

– Historiskt gjorde vi oss av med detta: en stor mängd skulder och ett stort renoveringsbehov, när andra tog över. Det har i det stora hela fungerat bra sedan dess, säger Germundsson.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

I Markaryd är det de små lokala aktörerna som bygger och förvaltar nya hyreslägenheter. Tack vare dem kan kommunen möta en ökad efterfrågan på lägenheter, inte minst från inpendlare.

– De bygger i takt med behovet och på så vis behöver inte vi i kommunen vara konkurrenter. Just nu har vi behov av ännu fler lägenheter men vi ligger på en balanserad marknad och kanske är förutsättningen för det att vi har just små lokala aktörer. Vi är ju en liten kommun men har stor inpendling, säger Germundsson.

Underlättar ni för nyproduktion på något sätt?

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

– Ja, det gör vi. Vi samarbetar väldigt nära aktörerna. Vi träffas regelbundet och diskuterar detta flera gånger per år. Vi vill gärna bidra till deras möjligheter att utvecklas och exploatera, säger Germundsson.

Finns det planer på att skapa ett kommunalt bostadsbolag?

Annons

–I dagsläget har vi inte det och ser vi historiskt så har vi klarat stora svängningar utan ett. Fortfarande har vi så klart ett bostadsförsörjningsansvar och skulle vi inte klara det så får vi ta en funderare på det då. Men det är inget självändamål att ha ett kommunalt bostadsbolag, säger Germundsson.

Läs ocksåTusentals lediga hyresbostäder i Sveriges största kommuner - trots bostadsbristTomma lägenheter. Julia Jutengren i ett halvtomt hyreshus i Växjö

Joakim Pohlman (S) är vice ordförande i kommunstyrelsen och har en ganska samstämmig bild med Germundsson.

– I stora delar håller jag med honom. Men det har varit tillfällen, inte minst med flyktingvågen, där vi inte har rådighet över situationen och då är det en klar fördel att ha ett kommunalt bostadsbolag. Vi diskuterar även trygghetsboende just nu, vilket många äldre efterfrågar hos oss, och om inga privata vill bygga, ja, då måste vi ta hand om det och vi har ingen organisation för det. Där saknar vi det verktyget, att ha ett kommunalt bolag, säger Pohlman och tillägger:

– Vi får se hur det blir. Om vi drar i gång en organisation för att få till trygghetsboende så kan det vara ett embryo till ett nytt bolag.

Det lokala företaget Hamiltone är en av de aktörer som satsar i Markaryd. För tillfället bygger de ett nytt bostadsområde på Hansens backar där det totalt blir omkring 70 lägenheter. Och så fort lägenheter stått klara har de blivit uthyrda.

– Omkring 35–45 procent av våra hyresgäster är inflyttare till kommunen. Det är positivt, säger företagets Elijah Hamilton.

Annons

Hur hittar ni hyresgäster?

– Vi har en hemsida och hyresgästerna hittar oss. Vi har inte behövt någon speciell marknadsföring. Det är ett så stort behov av lägenheter just nu. Vi bygger många marklägenheter och vi vill även locka äldre till oss för att frigöra hus på begagnatmarknaden, säger Hamilton.

Behövs ett kommunalt bostadsbolag?

– Just nu finns ingen anledning till det. Privata aktörer fyller upp behovet och vågar satsa och ta risken, säger Elijah Hamilton.

Läs också Värden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser" Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.