Annons

Snabb inkasso hos Vätterhem – omdiskuterad metod

Jönköping Vätterhem tillhör ett av landets största allmännyttiga bostadsbolag, som låter en obetald hyra gå direkt till inkasso. Enligt bostadsbolaget har det lett till färre antal vräkningar, men hyresgästföreningen är kritisk.
Vätterhem låter den obetalda hyran gå direkt till inkasso.

Fyra av fem – 40 av 50 – av de största allmännyttiga bostadsbolagen i Sverige skickar inte längre ut någon påminnelse vid sen hyra utan går vidare med ett inkassokrav direkt. Det har visat sig i Hem&Hyra´s kartläggning.

Vätterhem ändrade sina kravrutiner redan 2014. Innan dess skickade bostadsbolaget själva ut inkassokrav till de hyresgäster som inte betalade hyran i tid. Men de senaste åren håller ett inkasso-bolag i hela kravhanteringen. Det, menar bostadsbolaget, har minskat antalet vräkningar.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Innan var vi för snälla och lät det gå två eller rent av tre månader innan vi skickade kravbrev. Då hade hyresgästen redan hunnit halkat efter med flera hyror, vilket gjorde det svårare för dem att komma ifatt, säger Lizette Nilsson, kontorschef på Vätterhem.

Men Hyresgästföreningen är skeptisk till Vätterhems kravmetoder.

– Det är bra att de vill skynda på processen så att hyresgästerna inte blir skyldiga flera hyror. Men det vore klart bättre om de, istället för att skicka inkassokrav, kontaktade hyresgästen och erbjöd en avbetalningsplan, säger Björn Johansson, regionordförande på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåBluffsajt stal Jonas lägenhetsannons – nu används den för att vräka honomHyresvärden hänsivar till bluffsajten Rentify och en annons som Jonas Hultström aldrig lagt ut.

Varje månad skickar Vätterhem ut 8 600 hyresavier. Av dem går cirka 100 hyresavier till inkasso. I genomsnitt vräks en person per år av Vätterhems hyresgäster. Orsaken är oftast obetald hyra.

I Sveriges Allmännytta´s riktlinjer vid försenad hyresbetalning rekommenderas att en påminnelse bör skickas cirka en vecka efter förfallodagen. Om hyresgästen ändå inte betalar hyran inom ytterligare någon vecka kan ett inkassokrav skickas. Men det är riktlinjer som kan ligga hyresgästen till last, menar Vätterhem. Deras inkasso-bolag skickar ut ett kravbrev redan sju dagar efter förfallen faktura. Därefter har hyresgästen tio dagar på sig att betala eller göra upp en betalningsplan. 

– Processen blir snabbare och skadan hinner inte bli för stor. Vi kontaktar även socialtjänstens hyresskuldrådgivning på en gång, menar Maria Nilsson som jobbar med kravhantering på Vätterhem.

Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.

 

Annons

Nu inför Vätterhem ytterligare en förändring. Från och med förra månaden skickas hyresavier ut digitalt. Förändringen genomfördes i samband med att alla hyresgäster fick gratis bredband. 

De hyresgäster som saknar dator kan fortfarande få avin i pappersformat.

Läs också "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Värden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.