Annons

Snabba hyresförhandlingar trots tuffa krav

Nyheter Årets hyresförhandlingar var de snabbaste hittills, trots att de allmännyttiga bolagen krävde en höjning på upp till 3,5 procent. Resultatet av förhandlingarna som rör drygt en miljon bostäder är en höjning på i genomsnitt 0,98 procent. Läs hur mycket hyran höjdes hos dig.

Hyreshöjningen har återigen hamnat något under utvecklingen av konsumentprisindex, KPI, men om man går tillbaka till millennieskiftet har hyran dock ökat mer än inflationen. Medan hyran har ökat med drygt 31 procent har KPI ökat med 24,7 procent.

– En procent i hyreshöjning innebär drygt en miljard kronor i förlorad köpkraft för hushållen, så rimliga hyresjusteringar är viktiga för hela samhällsekonomin och för människors möjlighet att konsumera, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Däremot kvarstår problemen med höga nyproduktionshyror och höga ombyggnadshyror. Här behöver staten ta ett större ansvar för att förbättra hyresrättens skattevillkor och stärka hyresgästernas ställning vid ombyggnationer.

Annons

Hyresvärdarnas krav var betydligt högre än vad de fick igenom. I genomsnitt yrkade de på 2,5 procent, men de kommunala bostadsbolagen i Stockholm och Göteborg ville ha större höjningar än så.

– Kraven från dessa företag var mellan 2,8 och 3,5 procent. Höga yrkanden som inte speglade de faktiska behoven, säger Erik Elmgren.

Annons
Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet
Fakta: Hyreshöjning 2018, allmännyttan

Fakta: Hyreshöjning 2018, privata värdar

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.