Snabba hyresförhandlingar trots tuffa krav
Hyreshöjningen har återigen hamnat något under utvecklingen av konsumentprisindex, KPI, men om man går tillbaka till millennieskiftet har hyran dock ökat mer än inflationen. Medan hyran har ökat med drygt 31 procent har KPI ökat med 24,7 procent.
– En procent i hyreshöjning innebär drygt en miljard kronor i förlorad köpkraft för hushållen, så rimliga hyresjusteringar är viktiga för hela samhällsekonomin och för människors möjlighet att konsumera, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren.
– Däremot kvarstår problemen med höga nyproduktionshyror och höga ombyggnadshyror. Här behöver staten ta ett större ansvar för att förbättra hyresrättens skattevillkor och stärka hyresgästernas ställning vid ombyggnationer.
Hyresvärdarnas krav var betydligt högre än vad de fick igenom. I genomsnitt yrkade de på 2,5 procent, men de kommunala bostadsbolagen i Stockholm och Göteborg ville ha större höjningar än så.
– Kraven från dessa företag var mellan 2,8 och 3,5 procent. Höga yrkanden som inte speglade de faktiska behoven, säger Erik Elmgren.