Annons

Snabba hyresförhandlingar trots tuffa krav

Nyheter Årets hyresförhandlingar var de snabbaste hittills, trots att de allmännyttiga bolagen krävde en höjning på upp till 3,5 procent. Resultatet av förhandlingarna som rör drygt en miljon bostäder är en höjning på i genomsnitt 0,98 procent. Läs hur mycket hyran höjdes hos dig.

Hyreshöjningen har återigen hamnat något under utvecklingen av konsumentprisindex, KPI, men om man går tillbaka till millennieskiftet har hyran dock ökat mer än inflationen. Medan hyran har ökat med drygt 31 procent har KPI ökat med 24,7 procent.

– En procent i hyreshöjning innebär drygt en miljard kronor i förlorad köpkraft för hushållen, så rimliga hyresjusteringar är viktiga för hela samhällsekonomin och för människors möjlighet att konsumera, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Däremot kvarstår problemen med höga nyproduktionshyror och höga ombyggnadshyror. Här behöver staten ta ett större ansvar för att förbättra hyresrättens skattevillkor och stärka hyresgästernas ställning vid ombyggnationer.

Annons

Hyresvärdarnas krav var betydligt högre än vad de fick igenom. I genomsnitt yrkade de på 2,5 procent, men de kommunala bostadsbolagen i Stockholm och Göteborg ville ha större höjningar än så.

– Kraven från dessa företag var mellan 2,8 och 3,5 procent. Höga yrkanden som inte speglade de faktiska behoven, säger Erik Elmgren.

Annons
Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."
Fakta: Hyreshöjning 2018, allmännyttan

Fakta: Hyreshöjning 2018, privata värdar

Läs också Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Nya hyror hos Förbo efter beslut i Stockholm Höjda hyror hos Eksta i Kungsbacka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.