Snabbspår till bostäder i Ludvika
I slutet av 90-talet och början av 2000-talet rev kommunala Ludvikahem tusen lägenheter som inte behövdes.
– Det var bra tänkt då. I dag ser läget helt annorlunda ut, säger Roger Borg, ordförande för Hyresgästföreningen i Ludvika.
Från att ha haft överskott på bostäder och ett kommunalt bostadsbolag med blödande ekonomi, har Ludvika gått till att i dag ha stor bostadsbrist.
Ludvikahem har närmare 900 aktivt bostadssökande. När en tvåa i Marnäs nyligen blev ledig anmälde 181 personer sitt intresse. Den som fick lägenheten på högst köpoäng hade då väntat i nästan tre och ett halvt år.
ABB, stor arbetsgivare i Ludvika, har signalerat till kommunen om att företaget har stort behov av både permanenta bostäder till anställda och temporära bostäder till personer som är tillfälligt inne och jobbar i verksamheten.
Samtidigt bedömer integrationsenheten att det under 2017 kommer 150-200 personer från andra länder som ska ha bostäder i Ludvika. Hälften av dem beräknas vara ensamstående.
Utifrån den bakgrunden har nu politikerna i Ludvika kommuns samhällsbyggnadsnämnd tagit initiativ till något som de kallar för ett snabbspår.
Målet är att få fram fler bostäder redan till nästa år. Dels genom att uppföra flyttbara hus med tidsbegränsade byggnadslov på mark som inte behöver detaljplaneras. Dels genom lösningar inom befintligt fastighetsbestånd.
Av beslutsunderlaget framgår att politiker och tjänstemän ser en risk för ökad segregation om alla temporära bostäder byggs på ett och samma ställe. Planeringsenheten väntas därför få ett särskilt uppdrag att sprida ut de flyttbara bostäderna på flera olika platser.
Ärendet förs nu vidare upp till högsta instans inom Ludvika kommun, kommunfullmäktige.
Går fullmäktige på samhällsbyggnadsnämndens linje får Ludvikahem uppdraget att bygga 40-60 tillfälliga lägenheter under 2017 medan kommunala fastighetsbolaget LKFAB får uppdraget att snarast se över möjligheterna till tillfälliga bostadslösningar inom befintligt fastighetsbestånd.
– Det låter ju bra att de gör någonting. Men problemet är att det som byggs som temporära bostäder ofta blir kvar som permanenta bostäder. Det har vi erfarenheter av sedan tidigare, säger Roger Borg.
Eftersom snabbspåret ännu så länge bara är ett förslag har Hyresgästföreningen inte haft anledning att ta ställning till hur man ser på lösningen med tillfälliga, flyttbara lägenheter.
Samhällsbyggnadsnämnden vill att Ludvikahem ska få ägardirektiv om att uppföra 40-60 tillfälliga lägenheter under 2017.
De byggnader det handlar om är färdiga och flyttbara husmoduler.
För den här typen av temporära bostäder går att få tillfälliga byggnadslov i 10 + 5 år.
Marken som husmodulerna placeras på behöver inte vara detaljplanerad.
För att hålla nere kostnaden bör bostäderna, enligt beslutsunderlaget, placeras nära befintliga va-nät och elanslutningar.
Ett bostadsförsörjningsprogram för Ludvika kommun beräknas vara klart vid årsskiftet 2016/17.
En utbyggnadsplan håller också på att tas fram, klar årsskiftet 2016/17.
Det detaljplaneras kontinuerligt för nya områden att bygga på.
Kontinuerliga kontakter sker med företag som är intresserade av att bygga i Ludvika.
Ludvikahem bygger lägenheter.
Ludvika kommun ska delta under Almedalsveckan och SBA:s (Stockholm Business Alliance) bomässa i höst för att knyta kontakter med bostads- och byggföretag.