Snårigt i kabeltevedjungeln
– Det är oerhört smidigt att min värd har valt. Det fungerade på en gång när vi flyttade in. Om jag skulle behöva välja själv skulle jag fundera mycket och kanske aldrig få till någon tv, säger Tomas Harnesk som bor med sin familj i en trea i Eskilstuna.
Problematiken med tv i flerfamiljshus går att dela upp i två delar. Dels handlar det om ifall nätet ska vara bundet till en operatör eller inte. Dels om hyresvärden ska fatta ett beslut som gäller alla eller om varje hyresgäst själv ska välja.
Annons
– Vi vill värna informationsfriheten. Varje hushåll ska kunna välja självt vilken information som det vill ha. Det är inte rimligt att en fastighetsägare bestämmer att alla hushåll ska ha samma morgontidning, till exempel Dagens Nyheter, bara för att de flesta vill ha den, säger Sven Bergenstråhle, utredare på Hyresgästföreningen.
Än så länge har inte Konkurrensverket drivit någon konkurrenslagsutredning rörande hur tv-utbudet ser ut i flerfamiljshus.
Däremot har verket låtit en forskare studera de olika för- och nackdelarna med kollektiv anslutning.
Enligt Staffan Martinsson, utredare på Konkurrensverket, är det en komplex fråga:
– Det beror på hur man ser på produkten tv. Är det en tjänst där det inte finns utrymme för mer än en infrastruktur per fastighet, som el och vatten, eller finns det utrymme för flera?
Och hur värderar man möjligheten för varje konsument att kunna välja leverantör jämfört med det lägre pris som en kollektiv upphandling kan ge?
På Konkurrensverket tycker man att det är bra om det finns flera infrastrukturer, alltså om hyresgästen kan välja mellan satellit-, kabel- och Ip-tv. Om hyresvärden väljer en lösning för alla boende, är det viktigt att den är väl medveten om alla olika alternativ som finns.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.