Annons

Snart förhandlas din hyra

Gävleborg Det börjar dra ihop sig till årets förhandlingsomgång. Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle återanvänder fjolårets förhandlingstaktik – att sätta ökad press på bolagen.

De flesta bostadsbolag som region Aros-Gävle brukar förhandla om hyrorna med har påkallat förhandling inför 2015. Däremot har hittills bara ett konkret yrkande kommit in: från Fastighetsägarna i Uppsala som begär mellan 1,7 och 3,7 procent.

– Vi har bokat in en del möten med bostadsbolagen i slutet på oktober och början på november. Då ska vi titta på ekonomiska underlag och har kanske hunnit få en del yrkanden. I vissa fall kan det ta två tre träffar innan bolagen presenterar ett yrkande, säger Mårten Gulin, förhandlingschef i region Aros-Gävle.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Regionen tänker använda sig av samma förhandlingsstrategi som i fjol. Då satte Hyresgästföreningen en extra press på bolagen att visa hur de tänker använda pengarna från de ökade hyresintäkterna. Orsaken är att ränteläget i år liksom i fjol är lågt och att konsumentprisindex ligger still. Många bostadsbolag har ett eftersatt behov av fastighetsunderhåll, och vill därför höja hyrorna för att få råd att renovera.

– Om man vill höja hyrorna när det är låga räntor och konsumentprisindex inte har rört sig, så gäller det att kunna belägga vad yrkandet beror på. Bolagen måste visa varje behov av hyreshöjning.

Annons

Hur tycker du att taktiken fungerade i fjol?

Läs ocksåIlska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”Tre hyresgäster har samlats på en balkong i en risigt skött fastighet i Värmland.

– Alla bolag var tvungna att lägga upp ett underlag, inte bara komma med siffror utan även presentera en plan för sitt underhållsbehov. Efter det tog vi ställning till om yrkandet verkade rimligt eller om det var alldeles för mycket.

I fjol höjdes hyrorna i region Aros-Gävle med i snitt 1,85 procent, eller 17,09 kronor per kvadratmeter. I procentsatsen ingår inte Uppsalahem, som till skillnad från de flesta kommunala bostadsbolag höjer hyrorna från den 1 juli i stället från den 1 januari.

Annons

Hem och Hyra har frågat tre förhandlare hur de förbereder sig inför höstens hyresförhandlingar, se svar i spalten till höger.

Läs ocksåVärden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med"En man i skjorta och kavaj som tittar in i kameran. Man ser bara huvudet och axlarna på honom.
Läs också Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.