Annons

Snart tystnar kanske brasorna i Tusenåriga riket

Växjö Tusenåriga riket i Växjö har hamnat i hetluften. Ett nybygge hotar hyresgästernas vedbodar men utan ved skenar värmekostnaderna i de gamla husen.
Foto: Kia Roman
Innergården. Längan i mitten på bilden riskerar att rivas. Nybygget på gården kan bli lika hägt som brandmuren.

Mitt i centrala Växjö finns en liten bit 1800-tal sparad. Den kullerstensbelagda gården kantas på två sidor av gula tvåvåningshus med totalt åtta lägenheter. Ett gårdshus med två lägenheter samt en trälänga med vedbodar, förråd och gemensamma förvaringsytor ringar in resten av gården.

I mitten finns en välskött gräsplätt och rester av klängrosor som vittnar om att här bor människor som bryr sig om sin närmiljö.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Det är en helt fantastisk oas här mitt i stan. Mycket i husen är original såsom trägolven, kakelugnarna och träpanelen på utsidan, säger Monika Nielsen som flyttade in på Skolgatan för ett par år sedan.

Att väggen i sovrummet lutar 7,5 centimeter mer inåt vid taket än golvet gör henne inget.

– Det är bara charmigt. Men inte helt lättmöblerat, säger Monika med ett skratt.

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.

Charmigt är det också att förvara sitt tvättmedel i en före detta bakugn. I slutet av 1800-talet drev Mutter Holm kaférörelse i gårdshuset. I dag står de gemensamma tvättmaskinerna intill den bevarade stenugnen.

Annons

Hyresgästerna betalar kallhyra och kan själva välja mellan att använda elementen, som värms genom direktverkande el, eller de fullt fungerande kakelugnarna. De flesta håller nere elkostnaderna genom att elda med ved.

– Om det inte är väldigt kallt klarar vi oss med två brasor per dygn och betalar cirka 1 100 kronor i månaden för elen. Utan kakelugnarna kan det kosta upp till 4 800 kronor i månaden, säger Monika som flyttade in en kall vinter och då blev tvungen att använde elementen tills hon fick tag på ved.

Läs ocksåHyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik"Kvinna vid hus som ska rivas.

Men ved kräver förvaringsutrymme. Sedan husen byggdes har varje lägenhet haft en vedbod och ett förråd i längan på gården. Men nu hotas trälängan från 1884 av rivning. De nya ägarna vill riva trälängan och ersätta den med ett nytt trevåningshus med sex lägenheter.

Hyresgästerna blev förskräckta och oroliga när de genom media fick veta vad som var på gång.

– Vi har bra ägare som är måna om oss men planerna på att bygga nytt hus på gården gillar jag inte. Jag kan förstå att de vill försöka få tillbaka en del av de pengar de lagt ut. Men när vi såg ritningarna och upptäckte att det inte fanns några utrymmen för ved eller förvaring blev vi jätteoroliga, säger Monika Nielsen

Annons

Politiskt har Tusenåriga riket blivit en het potatis. Smålands museum försökte förmå länsstyrelsen att byggnadsminnesförklara fastigheten men länsstyrelsen lyssnade på ägaren, som köpt fastigheten med avsikt att exploatera den.

Nu står hyresgästernas hopp till Växjö kommuns byggnadsnämnd. Kanske kan en ändring i detaljplanen hindra en rivning.

– Vi hoppas på en bra lösning med minsta möjliga påverkan på vår miljö, säger Monika Nielsen.

Fakta: Tusenåriga riket

Fastigheten Djäknen 2 på Skolgatan i Växjö ägs av Team Solingvaj och kallas i folkmun för Tusenåriga riket, vilket syftar på den sammanlagda åldern hos ett antal kvinnor som bodde i huset kring år 1900.

Husen byggdes 1844 och 1884. Trälängan inne på gården innehöll från början vedbodar, förråd, stall, små sovrumslägenheter och utedass.

Många originaldetaljer finns kvar i Tusenåriga riket, såsom träpanelen och 23 kakelugnar.

Byggnadsnämnden beslutade på sitt senaste möte att bordlägga ägarens ansökan om att få riva trälängan inne på gården så att gårdsmiljön kan exploateras. Först efter årsskiftet kommer frågan att avgöras.

Läs också Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.