Annons

Snöpligt slut för protestaktion

Nyheter Regeringen har varken plan eller budget för att infria sitt bygglöfte. Men när Hyresgästföreningen skulle protestera fanns plötsligt ingen fungerande regering att klaga inför.
Foto: Hyresgästföreningen
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är en av många höjdare i föreningen som involverats i aktionen.

Klockan 13.00 på torsdagen skulle Hyresgästföreningen spänna musklerna ordentligt. Med ordförande Marie Linder i spetsen skulle Hyresgästföreningens förbundsstyrelse samlas på Mynttorget mellan det kungliga slottet och riksdagshuset i Stockholm och protestera mot att den nya regeringen ännu inte öronmärkt en enda krona till bostadsbyggandet. 

Men så kom gårdagens besked om nyval – och plötsligt fanns det ingen regering att protestera emot. Som direkt konsekvens valde Hyresgästföreningen att genast avbryta aktionen, som egentligen skulle ha pågått på Mynttorget till och med helgen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Ett snöpligt slut. Men just nu känns det mest ansvarsfullt som organisation att agera respektfullt och inte stå och tjoa, säger Minna Rahko, projektledare på Hyresgästföreningen.

Fram till nyvalet nästa år väntar ett helt annat politiskt landskap, menar hon.

– Men givetvis kommer man att få se andra inslag av vårt bostadspolitiska arbete framöver, säger Minna Rahko. 

Annons
Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

För förbundsordförande Marie Linder är regeringskrisen och det stundande nyvalet två ovälkomna julklappar.

– Vi hade hellre sett politiska beslut som innebär satsningar på byggande och minskade orättvisor mellan hyrt och ägt boende. Det är inte bra att de här frågorna nu blir försenade.

För att undvika att bostadsfrågan hamnar i kläm på nytt hade Marie Linder gärna sett beslut över blockgränserna som resulterar i långsiktiga politiska lösningar.

Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

– Det viktigaste just nu är att fortsätta driva på bostadsfrågan i valrörelsen som kommer, bland annat genom med förslag på investeringsstimulans till byggande och satsningar på infrastruktur.

Annons

  

Uppdatering: Minna Rahko återkommer efter publicering med ett tillägg:

”Peppstafetten är varken en protest eller demonstration. Peppstafetten är precis som det låter – en stafett, där allmänheten tillsammans med oss, peppar politiker så att de får energi att jobba vidare med bostadsfrågorna. För att det ska uppfattas som peppstafett har vi medvetet valt att vara ett fåtal personer som löser av varandra varje timme med peppande budskap – ingen protest eller demonstration.”

Fakta: Vad handlar det om?

Den nya regeringen har lovat 250 000 nya bostäder till 2020, men ännu har inga kronor öronmärkts. Det finns varken en plan eller bugdet för ändamålet.
Hyresgästföreningen anordnade därför en peppstafett på Mynttorget i Stockholm, för att dela ut flygblad till allmänhet och politiker.
Under torsdagen skulle manifestationen kulminera, då förbundsstyrelsen anslöt. Regeringskrisen ledde dock till att manifestationen abrupt avbröts.

Läs också Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.