Annons

Solen ska driva tvättstugor i Gamla stan

Motala Solen ska driva tvättstugor och hissar i Gamla stan i Motala. Hyresvärden Platen installerar solceller på tre hustak i höst.
Foto: Jenny Knutsson
Nedre Rådmansgatan 7 är ett av de hus som förses med solceller.

— Vi har fått bygglov och materialet är inköpt. Installationen gör vi i egen regi för att hålla nere kostnaden, berättar Magnus Ek, som är tekniker hos kommunala Bostadsstiftelsen Platen.

Det är loftgångshusen på Skolgatan 7, Nedre Borgmästaregatan 7 och Nedre Rådmansgatan 7 som förses med solceller. Platen har högre byggnader i området men där är taken är mindre vilket innebär att färre solceller skulle få plats.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Satsningen kostar cirka 850 000 kronor.

— Materialkostnaden har gått ner under senare år så numera är det ganska kort pay off-tid, högst åtta, nio år.

Annons

Tanken är att solcellerna ska producera el till själva fastigheten, det vill säga trapphus, hissar, tvättstugor med mera, men inte till hyresgästernas behov.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

— De här husen har stora tvättstugor som förbrukar mycket el, säger Magnus Ek.

Den förväntade produktionen på totalt 75 000 kilowattimmar per år täcker inte hela behovet, men en stor del.

Annons

Om satsningen fungerar bra så kan den utökas.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

— Vi har fem sådana här hus i Gamla stan så om vi får medel till det så kanske vi sätter upp solceller på de sista två också.

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.