Annons

Som språkvänner blir alla vinnare

Vänersborg Yana Hasino och Basem Haidar vill lära sig så mycket som möjligt om sitt nya hemland. Jonas Qvarnström vill göra något vettigt med sin fritid. Nu är de språkvänner och alla ser sig som vinnare.

Yana Hasino och Basem Haidar bor i en hyreslägenhet mitt i Vänersborg med sina två barn, Silin och Haidara. De kommer ursprungligen från Syrien, men håller nu på att etablera sig i Sverige, i sitt nya liv. Och bästa vägen är att få personlig lotsning genom vänskap som de nu fått genom det kommunala projektet Språkvän. Många kommuner i regionen har startat projektet, bland annat Vänersborg. Det är integration på gräsrotsnivå som bygger på enkla kontakter mellan människor.

– Det är ett bra sätt att träna språket och för att få vänner, säger Basem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och det var genom en träff för språkvänner på sensommaren som Basem och Jonas Qvanström kom i samspråk. Träffen handlade om allemansrätten och Basem var nyfiken på vad det var. Det blev naturligt att prata och de bytte telefonnummer och har därefter träffats flera gånger.

De har inte träffats så många gånger men har redan hittat gemensamma intressen och det finns alltid något att prata om. Jonas säger att de kan skriva ner om de har några frågor, något han kan hjälpa till med.

Jonas Qvarnström sjunker ner i familjens soffa i vardagsrummet. Han har mötts med välkomnande kramar. Yana bjuder på kaffe med hembakt kaka och stämningen är lättsam med skratt och skämt, även om språket ställer till det ibland.

Läs ocksåAllvar och skoj om integration

Svenskan ska bli bättre, inte minst genom språkvännen Jonas.

Annons

– Vi vill lära oss allt om Sverige, säger Yana och får medhåll av sin make.

Yana jobbar som vårdbiträde på Näl. Hon var sjuksköterska i Syrien och hoppas få sin utbildning uppgraderad så den gäller i Sverige också. Basem jobbar i Melleruds kommun med park- och skogsarbete. I sitt forna hemland var han veterinärassistent.

Läs också"Å, ä, ö är det svåraste"

Innan familjen flyttade till Vänersborg har de bott i Åsensbruk och i Mellerud, men de tycker att Vänersborg passar dem bättre.

– Det är en stad som passar oss, säger Basem. Den är lagom stor för oss.

Yana och Basem berättar att de fick information om språkvänner på nätet och tyckte det lät intressant, både för att lära känna svenskar och få träna på språket. De anmälde sitt intresse.

 

Annons

Vi pratar om boende. Familjen bodde i en lägenhet i Syrien också. Skillnaden mellan boendet i forna hemlandet var att de ägde sin lägenhet och här är de hyresgäster. Basem berättar att man som hyresgäst i Syrien själv äger vitvaror, man har inte gemensam tvättstuga som här, men annars är det inte så stor skillnad.

Yana säger att hon vill lära sig så mycket som möjligt om sitt nya hemland. Hon inser att det är stora skillnader, men känner sig hoppfull, att genom Jonas hjälp och jobbet på Näl komma in i samhället. Men hon säger att hon så gärna skulle vilja ha en svensk väninna, en kvinnlig språkvän.

– Det skulle vara jätteroligt, säger hon.

Projektledare Elisabeth Johannesson har något att bita i, då det saknas svenska språkvänner. Hon jobbar med projektet i Vänersborgs kommun och matchar svenskar och invandrare. Hon betonar att det ska vara på en rolig nivå, att man ska kunna träffas under enkla former, ha trevligt utan krav och förhoppningsvis få vänner för livet.

Läs också Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.