HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Å, ä, ö är det svåraste”

Norrköping Språkcaféet i Ljura har blivit en samlingsplats för nyanlända som vill förbättra sin svenska. Som kurslitteratur används bland annat Hem & Hyra, berättar läraren Ullmar Qvick.
Foto: Jakob Kindesjö
Språkcaféet i Ljura. Hazrutjan Khanjuri, Ullmar Qvick, Halima Ahmed och Amina Haji Hussein.

I stadsdelen Ljura i Norrköping ordnar Röda korset ett språkcafé på tisdagar för nyanlända som vill lära sig svenska, öva grammatik och uttal.

– Vi kör det en gång i veckan och det brukar vara allt från 20 upp till 50 deltagare, säger Ullmar Qvick, som ställer upp ideellt som kursledare.

Läs ocksåBastubadare förlorar bostaden efter grannarnas klagomål

Temat för kvällens språkträff är bostäder och som kursmaterial används Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra.

– Den är jättebra för oss. Vi kan förklara olika begrepp om bostäder men också få ut samhällsinformation, vad är det som gäller när man bor i en lägenhet, förklarar Ullmar Qvick.

Annons

En av deltagarna är Amina Haji Hussein från Somalia. När hon kom till Sverige för fem år sedan kunde hon varken läsa eller skriva. Nu klarar hon av båda färdigheterna. Fast det svenska språket är svårt tycker hon.

Läs ocksåGrannen intill: Språket är nyckeln för Silva – siktar på att bli lärare

– Jag går hit två gånger i veckan och det är mycket snälla människor här. Svenskan är svår att uttala. Å, ä, ö är det svåraste, säger Amina Haji Hussein och får medhåll av sina kurskamrater.

Hazrutjan Khanjuri kommer från Afghanistan och siktar på att läsa till undersköterska. På språkcaféet får han hjälp både med svenskan och med läxor.

Annons

– Jag vill öva att prata svenska när jag är här och få hjälp med grammatiken. Det är jättebra, säger han

Läs ocksåHem & Hyra granskar: Så mycket miljögift finns i dricksvattnet
Läs också Äldreboendet som ingen ville ha Nyborgska huset: Från nazinäste till strulbostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.