Annons

Somnade från spisen gång på gång – Varbergsbo får ändå bo kvar

Varberg Han har orsakat upprepade utryckningar till hyreshuset i Varberg. Brandvarnare har plockats ner, och grannarna är livrädda att det ska gå riktigt snett. Men mannen får behålla sitt kontrakt.
Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg
Vid flera tillfällen har både lägenhet och trapphus fyllts av rök. Bilden är från ett annat tillfälle.

Första gången kom larmet i form av ett joursamtal till hyresvärden sent en vinterkväll. Den som ringde berättade om rök i trapphuset.

Fastighetsskötaren åkte till huset i Varberg. Röken kom från en lägenhet, och fastighetsskötaren knackade och ringde på. Ingen öppnade. Därför gick han in med huvudnyckel.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lägenheten var fylld av rök, sikten var max ett par meter. Fastighetsskötaren lyckades ta sig in, och träffade på en människa. Först trodde han att hyresgästen var död. Men efter en stund vaknade personen. Han hade legat och sovit, rejält full.

I den påslagna ugnen stod en plåt med mat som var totalt vidbränd.

Bara några dagar senare hände samma sak igen. Hyresgästen öppnade inte självmant, men var denna gång vaken när fastighetsskötaren tog sig in med huvudnyckeln.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Senare har såväl räddningstjänst som hyresvärd flera gånger ryckt ut till det aktuella flerbostadshuset på grund av rökutveckling. När ingen öppnat har de fått ta sig in i lägenheten på egen hand.

Bostaden har vid dessa tillfällen varit rökfylld. Orsaken har funnits i köket, där ugnen varit påslagen med vidbränd mat inuti. Det har också hänt att mat torrkokat på spisen.

Annons

Hyresvärden har sedan tidigare brandvarnare i lägenheter och trapphus. Men det är inte i första hand de som larmat, utan grannar som känt röklukt. Enligt värden har mannen tagit ner brandvarnarna i sin bostad.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Det nekar mannen själv till. Han medger däremot att han har somnat ifrån mat i ugnen och på spisen vid tre olika tillfällen. Det har berott på att han druckit för mycket alkohol.

Sedan dess har han dock lyckats bli nykter, säger han. Det kommer därmed aldrig att hända igen. Mannen framhåller också att det aldrig började brinna på riktigt när han glömde maten i ugnen och på spisen.

Men grannarna fruktar för sina liv, och för sina husdjur. Värden har skickat ett flertal rättelseanmaningar, och vill nu säga upp mannen.

Men det går hyresnämnden inte med på. Att somna ifrån mat i ugnen eller på spisen är visserligen oacceptabelt. Mannen har vid samtliga tillfällen varit påtagligt berusad. Därmed har han misskött sitt ansvar som hyresgäst ”på ett graverande sätt”.

Men enligt hyresnämnden går det inte att bevisa att det är mannen som plockat ner brandvarnarna. Ingen ny incident har inträffat mellan senaste rättelseanmaningen och själva uppsägningen, och mannen bedyrar att han numera är nykter.

Annons

Därför anser hyresnämnden att det är oskäligt att tvinga honom att flytta ut. Varbergsbon får alltså bo kvar i lägenheten.

En av nämndens ledamöter är av en annan åsikt, enligt beslutet. Om grannarna inte slagit larm hade det mycket väl kunnat börja brinna, påpekar han. Det hade i sin tur kunnat bli livshotande både för hyresgästen själv och för de andra i huset.

Eftersom hyresgästen inte själv tycks se särskilt allvarligt på det som hänt, och inte har gjort någonting för att hindra att det händer igen, så tycker ledamoten att kontraktet borde ha rivits.

Hyresvärden har valt att inte överklaga beslutet.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.