Sonen fick miljonkontrakt – politiker frias från jävsmisstankar

Stenungsund Stenungsundshem skulle bygga två nya hyreshus. Upphandlingen vanns av ett bolag som ägdes av styrelseordförandens son. Villkoren ändrades också så att det bättre passade bolaget. Nu visar en internrevision att reglerna mot jäv har följts, men det tystar inte kritikerna.
Foto: Stenungsundshem/Stenungsunds kommun
Under tiden som Jan Rudén (S) var styrelseordförande i Stenungsundshem fick hans sons bolag bygga två nya hyreshus åt bolaget.

– Jag har inte deltagit i några beslut runt detta, säger Jan Rudén (S), före detta ordförande i Stenungsundshem.

Vi backar bandet till 2021. Då var Jan Rudén med och avskedade bolagets dåvarande vd Ted Lärnhem.

Läs ocksåEfter skandalen: Kommunala storvärdens vd sparkas – får fallskärm på 2,4 miljoner kronorBostadsbolagets sparkade vd Pontus Werlinder får en fallskärm på upp till 2,4 miljoner kronor. "Jag förstår att det sticker i ögonen", säger styrelsens ordförande Anna Hejdenberg Stoltz.

Anledning: Lärnhem hade anlitat ett byggföretag som drevs av hans son och där han själv stod som huvudman. Företaget hade fått sätta upp covid-skärmar i Stenungsundshems reception under pandemin.

Sonen är vd

Jan Rudén har själv en son, Magnus Rudén, som är vd för byggföretaget TM2 AB.

Under 2022 skulle Stenungsundshem upphandla bygget av två nya hyreshus på Hasselbacken i Stenungsund. TM2 var intresserade.

Läs ocksåNekad ansvarsfrihet för vd:n på Sotenäsbostäder

Villkoret för att ett företag skulle kunna lägga anbud var dock en årsomsättning på 150 miljoner kronor de två senaste åren. Ett krav som inte Magnus Rudéns företag nådde upp till.

Villkoren ändrades

Efter en anonymiserad förfrågan från TM2 i upphandlingssystemet ändrades kravet. Nu räckte det att ha haft så stor omsättning närmast föregående år.

Då kunde TM2 vara med i budgivningen. Företaget la lägsta anbud på drygt 108 miljoner kronor och vann upphandlingen.

Läs ocksåMutexperten om svartkontraktshärvan: ”Fastighetssektorn är en högriskbransch”

TM2 byggde sedan de två hyreshusen som blev färdiga för inflyttning i år.

Värdet på de båda husen har dock samtidigt fått skrivas ner med 29 miljoner kronor, vilket gjort att Stenungsundshem fått röda siffror för första gången på mer än två decennier.

Politisk kritik

Händelserna har väckt politisk kritik i Stenungsund, även efter att Jan Rudén slutade som ordförande och lämnade styrelsen 2024.

Nu har Stenungsundshem låtit ett konsultbolag genomföra en internrevision kring bygget. Rapporten visar att Jan Rudén följt alla regler runt jäv.

TM2 anmälde själva redan till upphandlingsenheten att jävssituation förelåg. Jan Rudén fyllde i en jävsdeklaration och deltog sedan varken i diskussioner eller beslut om tilldelning.

Sparkad ekonomichef

Att värdet på fastigheterna fått skrivas ner så kraftigt har flera orsaker enligt revisorerna. Men en av de viktigaste är att både vd:n och ekonomichefen hade fått gå kort innan affären. Nödvändig ekonomisk kompetens har därför fattats i bolaget, vilket gjort beräkningar missvisande.

Stenungsundspartiet (ST) har varit bland de mest högljudda kritikerna av affären. Ordförande Helena Järpsten är inte imponerad av rapporten från revisorerna.

Helena Järpsten.

– Jag tror säkert att alla blanketter har blivit korrekt ifyllda. Men det går ändå inte att undvika att det blir en prekär situation när man delar familj, säger Helena Järpsten.

Flera var jäviga

Det var inte bara Jan Rudén som fick avstå beslut på grund av jäv. Även dåvarande vice styrelseordförande Helena Nävergårdh (M) hade jävsförhinder.

Företaget Tuve Bygg hade också lämnat anbud. Där var hon vid tidpunkten marknadschef och hennes man var vd.

Revisorerna påpekar i rapporten att släktskap inte ska diskvalificera sökande företag, eftersom det allvarligt skulle begränsa konkurrenssituationen för lokala företag i små kommuner.

Håller inte med

Men Helena Järpsten (ST) håller inte med. Hon ifrågasätter att personer med så starka kopplingar till byggföretag över huvud taget ska sitta på nyckelposter i ett kommunalt bostadsbolag.

– Finns det ingen annan i partiet som kan ta den här posten? Jag tycker att valnämnderna ska fundera på vilka individer de utser, säger Helena Järpsten.

Jan Turvall är lärare vid Statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet, och expert på bland annat kommunallagen. Han säger att det inte är ovanligt att släktkopplingar ställer till problem i mindre kommuner.

Under gränsen

– Jag har varit i Sveriges minsta kommuner, Dorotea och Bjurholm. De har 2 000 invånare var och alla är släkt med alla. Där är det nästan omöjligt att undvika kopplingar, säger Jan Turvall.

Jan Turvall.

Stenungsunds kommun har drygt 27 000 invånare och är alltså betydligt större. Dock ligger den under den minimigräns som vårt grannland Danmark satt upp för sina kommuner, 30 000 invånare.

– Man har rätt att ha flera positioner i samhället samtidigt. Men då är det väldigt viktigt att du är tydlig och kommunicerar om dina roller, så att alla är medvetna om dem. Därför är det också viktigt med utbildning om vilka regler som gäller, säger Jan Turvall.

”Viktigt klargöra”

I det aktuella fallet tycker Turvall att det viktigaste är hur det gick till när villkoren för upphandlingen ändrades.

– Där är det viktigt att klargöra att det finns objektiva skäl till förändringen, och att alla sökande har fått samma information. Det får inte ha skett bara för att gynna sonen, säger Jan Turvall.

Internrevisionen uppger att förändringen skedde för att öka konkurrensen. Ett bolag till, TM2, kunde vara med och tävla och kom också med det lägsta budet.

Får utbildning

Stenungsunds kommun antog riktlinjer mot mutor och jäv i februari 2023. Kommunens politiker får också utbildning kring jäv.

Jan Rudén själv säger till Hem & Hyra att han inte såg några jävsrisker när han accepterade ordförandeposten i Stenungsundshem.

– Då var inte min sons bolag aktivt i Stenungsund. Jag gjorde bedömningen att det var tämligen ofarligt. När det här dök upp kom det som en total överraskning, säger Jan Rudén.

”Inget fog”

Numera är det Jan Rudéns partikollega Lars-Ebbe Pettersson (S) som är ordförande i Stenungsundshem. Han säger att bolaget ska åtgärda de olika systemsvagheter som revisorerna pekar på i sin rapport.

Lars-Ebbe Pettersson.

När det gäller jävsfrågan så kan den nu avfärdas och läggas till handlingarna, menar Pettersson.

– Allting har skötts enligt alla principer som gällde. Det fanns inget jäv och inget fog för att påstå att något varit bedrägligt vid upphandlingen. Punkt, säger Lars-Ebbe Pettersson.

Borde partierna låta bli att utse styrelserepresentanter med släktkopplingar till företag i bygg- och fastighetsbranschen?

– Jag tycker du är inne på konspirationsteorier. Se på mig själv. Jag bor i Stenungsundshem samtidigt som jag är ordförande. Är jag jävig då?

Menar du att det är oundvikligt med olika personkopplingar?

– Ingenting är oundvikligt. Men det är större sannolikhet att grejer uppkommer i en mindre kommun än det är i till exempel Göteborg. Om andra vill fortsätta tycka att det här är skumt så får de göra det, men jag anser att det är lite konspirationsteoretiskt, säger Lars Ebbe Pettersson.

Revisionsrapporten har diskuterats i Stenungsunds kommunfullmäktige. Då beslöts det att bolagsstyrelsen och Stenungsundshems vd ska komma och svara på politikernas frågor efter sommaren.

Läs också Så ska hyresgästernas trygghet bli en valfråga: ” Vi står vid ett vägskäl” Familjen tvingas lämna Sverige efter Northvolts konkurs: "Vår son vill stanna här"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.