Annons

Stenungsundshems vd får lämna sin post med omedelbar verkan

Stenungsund UPPDATERAD Ted Lärnhem får omedelbart sluta som vd för Stenungsundshem. Utan styrelsens vetskap har han drivit ett byggföretag som utfört arbeten på Stenungsundshems kontor, uppger styrelseordförande.
Ted Lärnhem.

Ted Lärnhem har under hela sin tid som vd för Stenungsundshem varit huvudman för företaget Konkret Bygg i Göteborg AB. Men detta har inte Stenungsundshems styrelse känt till förrän nu.

Igår fick Lärnhem med omedelbar verkan lämna vd-posten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det står väldigt tydligt i vårt vd-avtal att all tid ska ägnas åt vd-uppdraget. Eventuella sidouppdrag ska tas upp skriftligt med styrelsen, säger Jan Rudén (S), ordförande i Stenungsundshems styrelse.

Ted Lärnhem har drivit Konkret Bygg sedan 2014, flera år innan han blev vd på Stenungsundshem 2017. Har ni alltså inte vetat det förrän nu?

– Nej.

Läs ocksåVästsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor

Varför kom det upp just nu?

– Det beror på att det här företaget dök upp som underentreprenör på arbeten som utförts på Stenungsundshems kontor, i samband med att bolaget bytte kontor och lokalen skulle kontorsanpassas.

Vad är det för arbete som har utförts?

Läs ocksåHöjda hyror i Stenungsund och på Orust
Jan Rudén (S), styrelseordförande Stenungsundshem.

– Det här var precis i början av pandemin, så det handlade om att sätta upp covid-skärmar vid kundtjänst.

Covid-pandemin bröt ut för 1,5 år sedan. Hur kommer det sig att det dröjt till oktober 2021 innan ni uppmärksammade detta?

Annons

– Svaret är nog att många jobbat hemifrån, men nu har folk kommit tillbaka. Då ställdes en fråga och vi stod som ufon. Det här kände vi inte till alls. Så då började vi kolla och kunde se precis som du säger, att han varit huvudman länge i det här företaget.

Har Konkret Bygg gjort andra arbeten åt Stenungsundshem?

– Det har vi inte hunnit kolla, men jag tror inte det.

Vad var Ted Lärnhems reaktion när styrelsen tog upp detta?

– Överrumplad, kan man säga. Han säger att han tagit upp saken med en tidigare styrelseordförande i samband med att han började som vd. Men jag tillträdde strax innan årsskiftet och det har varit en annan styrelseordförande emellan. Jag har inte fått veta något om det här, och det finns ingen dokumentation.

Har han inte tänkt att det kunde vara olämpligt att hans privata företag gör arbeten åt det kommunala bolag han är vd för?

– Frågan är om han tänkte så långt. Min uppfattning är att det här inte har skett med avsikt. Och jag vill betona att det inte handlar om några oegentligheter som skett. Det är heller inget stort jobb som utförts. Men nu är skadan redan skedd och därmed var vi tvungna att agera. Det är bättre att vi är proaktiva än att det här kommer ut ändå efter två–tre veckor och sätter oss i en värre situation.

Vad händer nu?

– Vi ska ha ett styrelsemöte på fredag där vi ska besluta om rekrytering av en ny vd. Men vi måste utse en tillförordnad vd, det går ju inte att få fram en ny på en vecka.

Annons

För mig räckte det med en googling för att se att Ted Lärnhem äger Konkret Bygg. Kontrollerar ni inte sådant när ni rekryterar en vd?

– Jag kan inte svara på frågan vad någon annan gjort, men jag kan bara säga att jag skulle ha kollat.

Har ni tittat bakåt och försökt se vad som brustit?

– Det finns ingen som helst dokumentation om hans sidouppdrag. Men vid nästa rekrytering ska det scannas till 150 procent. Det är ju, som du säger, skitenkelt att kolla.

Är det inte lite konstigt att ingen kollat det då?

– Jo, det kan man tycka.

Hem & Hyra har flera gånger sökt Ted Lärnhem för en kommentar.

Läs också Efter låsningen – nu höjs hyrorna hos Stenungsundshem Förhandlingar i Stenungsund har kört fast Förhandling om höjda hyror i Stenungsund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.