Annons

Sonen våldförde sig på granne – mamman nära mista bostad

Sundsvall Efter att sonen våldfört sig på grannen ville värden vräka mamman. Eftersom brottet skedde i mammans lägenhet såg värden det som en "störning i boendet".

Våldtäktsförsöket, som sonen senare dömdes för av tingsrätten, inträffade den 20 juni 2015 i en lägenhet i Sundsvall.

Några dagar efter händelsen fick mamman ett skriftligt besked om uppsägning med omedelbar verkan. En kopia hade skickats till socialnämnden och även Kronofogdemyndigheten hade kontaktats för att få ut kvinnan ur bostaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fastighetsägaren menade att hon brustit i sitt ansvar gällande sonen som var skriven på adressen.

Enligt lag har lägenhetsinnehavaren en skyldighet att se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller som på något annat sätt kan försämra deras boendemiljö ”i sådan grad att de inte skäligen bör tålas”. Alltså företeelser som kan orsaka en så kallad ”störning i boendet”. Hyresgästen är dessutom skyldig att se till att även inneboende och besökare av lägenheten visar samma hänsyn.

Mamman bestred uppsägningen och förklarade i tingsrätten att sonen aldrig bott i lägenheten, utan var skriven på adressen bara för att hans sambo skulle få mer i bostadstillägg. Sonen befann sig också ensam i lägenheten under tiden för brottet. Därför har hon heller inte kunnat påverka vad som skett i hennes frånvaro.

Annons
Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

Fastighetsägaren har tidigare varnat mamman gällande andra störningar i lägenheten och efter händelsen i juni i fjol ansågs kvinnan ha förverkat sin hyresrätt.

Tingsrätten anser att händelsen är att räkna som en störning i boendet och att hon, oavsett om hennes son varit besökare eller inneboende, har ett ansvar för att han följer de krav som gäller för hyresrätten.

Men såsom mamman påpekat är inte det inträffade något som hon hade kunnat förutse eftersom hon inte befann sig i bostaden.

Läs också35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

”Hyresrätten kan därför inte förverkas till följd av sonens brottslighet”, resonerar tingsrätten.

Annons

Därför får nu mamman bo kvar och fastighetsägaren åläggs att betala henne 30 330 kronor, vilket motsvarar ersättning för arbete och reseersättning i samband med rättegången.

– Denna dom visar, i likhet med tidigare praxis, att en hyresgäst på något sätt måste kunna förutse händelsen för att den ska kunna läggas till grund för ett förverkande. Således utgör detta en begränsning i det ansvar som en hyresgäst har för besökare och inneboende, säger Niclas Sundell, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Norrland.

Läs också Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.