Annons

Sopor värmer hyresgästerna i Eksjö och Jönköping

Jönköping ​När du går ut med dina sopor kan du tänka att det som ligger i påsen faktiskt inte går till spillo. Din soppåse kommer till värmeverket där den tillsammans med tonvis av andra sopor bränns och blir till värme.
I Jönköping eldas varje år 160 000 ton avfall, vilket är ungefär hälften av fjärrvärmebränslet. I Eksjö eldas 60 000 ton avfall om året, men eftersom Eksjö energis värmeverk är mindre är det hela 75 procent av bränslet.
Sen blir det förstås restprodukter av förbränningen: slagg och flygaska. Efter att slagget rensats på metall går det att använda som fyllnadsmaterial bland annat i vägbyggen.
– Flygaskan tar man bort från filtrena, det är som damstrumpor av goretex som hänger i rökgaskammaren, berättar Bo Axelsson, fjärrvärmechef i Eksjö.
Flygaskan är farligt avfall och måste förvaras någonstans.
– Då kör vi den till Norge.
Likadant gör Jönköping energi.
– Vi har hårda regler i Sverige och kan inte ta hand om flygaskan så vi kör den till Norge där den neutraliseras med kemikalier, säger Torbjörn Everland som är bränsleingenjör.
Från Jönköping körs varje år 4 000 ton flygaska till Langøya i Oslofjorden där det finns ett gammal kalkbrott som fylls efterhand med flygaskan.
– Det ska bli ett naturreservat på sikt, men det är om 25 år, så det är ett riktigt stort hål, säger Torbjörn Everland.
Både i Jönköping och Eksjö används lite olja i fjärrvärmeverken, men andelen är försvinnande liten, i Eksjö är det till exempel bara 0,1 procent av det totala bränslet.
– Vi har inte många användare kvar där vi kan bygga bort oljan ens hos kund. De som vill ha konverterat har fått det, säger Bo Axelsson.
Däremot säger han att det kan vara svårt att bli av med det fossila bränslet helt.
– Det finns en regel som säger att man måste ha en stödbrännare som går in om värmen sjunker för mycket. Men man skulle i princip kunna använda biogas till det.

Annons
Fakta: Sopor och biobränslen


I Eksjö kommer 75 procent av fjärrvärmen från sopor, även i Jönköping (41%) och Ljungby (61%) blir avfall till värme. Biobränslen har liten miljöpåverkan och är det som används mest i värmeverken. Till exempel i Alvesta 96%, Älmhult 93%, Växjö 90% och Markaryd 90%.Källa: Svensk fjärrvärme.

Läs också Halverade elpriser hindrar prischock på boendekostnader: ”Det kan vara tillfälligt” Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst” Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Spillvärme från gruvan blir värme och varmvatten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.