Annons

Staden hotar hyresvärd med skarpt vite på 250 000 för rök och matos i lägenheter

Kungsholmen Störande matos, cigarettrök och brandlukt. I flera år har hyresgäster haft problem med lukter som sprids mellan lägenheter. Trots tidigare krav på bättring gör värden inget för att åtgärda problemen. Nu hotar Stockholms stad med ett vite på 250 000 kronor om inte värden åtgärdar luktspridningen.
Hyreshus på Kungsholmen
Foto: Linda Dahlin
Sven Wallins fastighet på Hantverkargatan på Kungsholmen. Nu har miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholms stad utfärdat ett föreläggande mot fastighetsägaren med hot om vite på 250 000 kronor om han inte åtgärdar brister med ventilationen.

Problemen med luktspridningen började redan sommaren 2018 i fastigheten på Hantverkargatan på Kungsholmen, som ägs av Sven Wallin. En hyresgäst fick in störande lukter från matos och cigarettrök, som han uppfattade kom in via ventilationen. Efter en brand i huset kom det även in brandlukt i lägenheten.

– Matoset kom in med jämna mellanrum under flera timmar. Miljöförvaltningen gjorde en spårgasmätning som påvisade läckage över takplattorna i badrummet och i garderoben. Det är svårt att förklara hur det är här i huset, man måste nästan uppleva det. Från och till har det varit så rörigt här på gården och i trapphuset att det ser ut som en knarkarkvart. Jag vill flytta härifrån men det är svårt att få till ett byte, säger han.

Spreds via läckage

Han gjorde en anmälan till miljöförvaltningen i Stockholms stad. I början av 2019 gjorde miljöförvaltningen en inspektion där de konstaterade att framför allt matos spreds via läckage. Senare samma år kom det in ytterligare ett ärende från en annan hyresgäst som också upplevde problem med störande luktspridning i lägenheten.

Miljöförvaltningen krävde att hyresvärden skulle redovisa vilka åtgärder som skulle göras för få ordning på ventilationen. Då ingen redovisning kom in beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden om ett vite på 25 000 kronor om inte åtgärdsplanen redovisades.

Efter att ytterligare mätningar gjordes av miljöförvaltningen kunde det åter igen konstateras att det fanns problem med läckage i ventilationen.

Fastighet på Kungsholmen
Fastighetsägaren Sven Wallin säger att det görs arbeten för att komma tillrätta med problemen, men att det är svårt med lukt och att det handlar om svåra ärenden.

I november 2020 beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden att förelägga fastighetsägaren vid vite om 100 000 kronor om han inte åtgärdade bristerna i inomhusmiljön. Sven Wallin valde då att betala i stället för att åtgärda.

Nytt viteshot på en kvarts miljon

Nu har miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholms stad utfärdat ett nytt föreläggande mot fastighetsägaren med hot om vite på 250 000 kronor om han inte åtgärdar bristerna. Sammanlagt handlar det om nio åtgärdspunkter som måste uppfyllas. Den höga summan är en skarp markering mot värden.

– Det förra vitet betalade han i stället för att åtgärda. Det är väldigt ovanligt att fastighetsägare väljer att inte följa föreläggandet utan betalar vitet i stället. Vi hoppas att han väljer att åtgärda problemen den här gången, säger Marithe Eriksson, handläggare på miljöförvaltningen.

Har anlitat egen expert

Sven Wallin säger att det tog emot att betala. Och att de ska meddela miljöförvaltningen när de vet hur de ska åtgärda problemen och att det görs arbeten för att komma tillrätta med problemen, men att det är svårt med lukt och att det handlar om svåra ärenden. Han vill göra en egen kompletterande spårgasmätning innan han åtgärdar problemen.

– Jag är ingen hund, och att mäta detta när ingen annan i huset känner lukten är svårt. Jag har anlitat en expert i frågan för att mäta, men behöver komma in i den aktuella lägenheten. Jag har inte hört något om dessa besvär på två år, men nu blir det läge att göra en egen mätning. Det är bara två hyresgäster som upplever besvär, säger han.

”Jag stod inte ut, det var för rörigt”

Magnus Fajersson är vice ordförande i Hyresgästföreningen Kungsholmen och har själv bott i huset i 31 år. Han flyttade därifrån för ett år sedan.

– Jag stod inte ut längre, det var för rörigt och jag kände att jag inte längre trivdes att bo kvar i fastigheten. Förutom att värden missköter förvaltningen så trakasseras även hyresgäster på ett oacceptabelt sätt, både av hyresvärden och det företag som driver förvaltningen av fastigheten. Det finns flera ärenden om fastigheten hos stadsbyggnadskontoret då fastighetsägaren sätter igång med ombyggnader utan bygglov.

klotter på vägg
”Hyresvärden kommunicerar med hyresgästerna genom att skriva på väggarna i trapphuset, det är så vi fick information”, säger en hyresgäst. Nu är vägganteckningarna borttagna.

– Fastighetsägaren uppträder dessutom på ett sätt som antyder att fastigheten är dennes egen sandlåda, där det är fritt fram att starta nya projekt när andan faller på, helt utan hänsyn till de boende och till de lagar och regler som finns. Vi välkomnar miljönämndens föreläggande. Många hyresgäster har problem men de vågar inte anmäla, säger Magnus Fajersson.

Hyresgästföreningen i Region Stockholm har skickat in en begäran om omedelbar rättelse som är riktat direkt till Sven Wallin som äger och företräder Sakaila Fastighets AB som står som ägare för fastigheten på Hantverkargatan samt ytterligare två fastigheter i Stockholm.

Hot om tvångsförvaltning

Hyresgästföreningen hävdar att Sven Wallin förvaltar fastigheterna på ett undermåligt sätt sedan flera år tillbaka och att det har drabbat nästan alla hyresgäster på ett eller annat sätt. Senast den 16 juni vill de ha förslag på lösningar.

– Vi har påpekat bristerna för värden tidigare. Nu ger vi värden ytterligare en chans att rätta till problemen innan vi går vidare och ansöker om tvångsförvaltning i hyresnämnden, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.