Annons

Stadsbor får räkna med störningar – till en viss gräns

Skellefteå Buller är nåt som stadsbon får räkna med. Men inte hur mycket som helst. Sundsvall har tagit fram riktlinjer för stadsfester och nöjesarrangemang i stan.
Gårdstivoli. Här i Skellefteå fick tivolit stå mitt i staden. De boende i husen runt om fick höra musik och skrik mer än tolv timmar per dag i drygt fyra dygn. Störs man, ska man säga ifrån, menar Hyresgästföreningens jurist Mikael Renqvist.

I det närmaste alla städer har varje sommar någon form av stadsfest. Glatt och trevligt för de flesta, inte minst barnen. De som däremot bor granne med festligheterna kan glädjetjuten från karusellerna upplevas som ett konstant oljud.

–Det var ett förskräckligt oväsen, berättar en hyresgäst i Skellefteå.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hon bor mycket centralt. Och tvärs över gården, på en parkeringsplats, fick ett tivoli stå när det var fest.

– Tivolit var igång onsdag till söndag, från klockan elva på dagen till ett på natten de första dagarna, sen till klockan två. Varje karusell hade sin egen musik och volymen höjdes successivt, berättar hon.

– Jag kände mig helt urblåst i huvudet efter ett tag. Då ska man också komma ihåg att det ligger två äldreboenden intill.

Annons
Läs ocksåPeter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner

Men trots störningsproblemen kan det vara svårt att som närboende hyresgäst stoppa de stora arrangemangen.

Juristen Mikael Renqvist på Hyresgästföreningen i Norrland, konstaterar att det trots allt finns en gräns. Enligt socialstyrelsens riktlinjer räknas allt ljud över 25 decibel från musikanläggningar som buller, och är därmed en olägenhet för människor.

– Störs man, ska man kontakta miljökontoret. Det finns en gräns. I värsta fall får den som stör se till att ordna ersättningsboende.

Läs ocksåKvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i husetHänglås på gallerförråd

I Sundsvalls kommun har det tagits fram tydliga riktlinjer för till exempel tivoli- eller musikarrangemang.

Annons

– Bland annat får det bara vara arrangemang på torget, som kan upplevas som störande, fem gånger om året, berättar Kristin Eriksson, miljödirektör på Sundsvalls kommun.

– Vi har också beslutade gränser när det gäller volymen på musik och liknande.

Fakta: Buller

Buller kan påverka prestation, inlärning och sömn negativt.
Det finns undersökningar som tyder på att det finns en ökad risk för blodtryckssjukdomar.
Musik betraktas också som buller om volymen är för hög.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Läs också Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.