Stadsodlarna växer i Norrköping
Det är kväll, regnmolnen hänger över Vasaparken och de flesta besökare har redan skyndat hem. Men i ett av hörnen råder full aktivitet. Det grävs och det vattnas. Här mitt mellan lekpark och gräsmattor har en av Norrköpings första stadsodlingar slagit rot.
– Det här är ju egentligen det mest viktiga människor behöver kunna, hur får vi fram mat. Den kunskapen går ju nästan förlorad, när nästan all matproduktion sker industriellt och långt bort från människorna. Den här odlingen räcker ju inte till att försörja någon, så det här är ju i första hand att visa på det pedagogiska, ”så här kan man göra”, säger Katarina Palmgren, en av medlemmarna i föreningen Stadsodling Norrköping.
Odlingen består av ett antal uppställda pallkragar som fyllts med jord. I kväll ska det planteras för andra året i rad.
– Här ser du en liten kryddodling från förra året och den tänkte vi fortsätta med. Det är ju folk som grillar här i parken och tanken är ju att de ska kunna ta lite kryddor, säger Stefan Arrelid, en av drivkrafterna i projektet.
Får folk plocka vad de vill?
– Vi vill ju inte att någon bara vips kommer och skördar. Men att man tar lite grann, klipper lite gräslök som någon gjort där, det gör ju ingenting.
I en av odlingslådorna har det redan börjat gro lite lök. I en annan ska det sättas morötter och rödbetor.
– Vi driver det som en studiecirkel och har suttit ned och diskuterat vad vi ska odla, alla har fått komma med förslag. Det ska vara sånt som är populärt och växer lätt, berättar Stefan Arrelid.
Tanken är inte att stadsodlingen ska vara någon variant av kolloniodling, där användarna främst odlar för eget bruk. I stället handlar det om att göra något gemensamt, sprida odlingsintresset och ändra synen på vad vi kan göra med våra allmänna ytor.
– Du har ju väldigt mycket ytor som bara är gräs som ska klippas och inte används till något funktionellt, då tycker vi att det är bättre att man använder det och odlar. Att människor kan få möjlighet att göra det i städerna och i offentliga miljön. Det skapar ett engagemang, säger Stefan Arrelid.
Kommunen var till en början skeptisk till idéen, men nu har vinden vänt.
– En del tjänstemän ställde sig på tvären först, kan man verkligen göra så på allmän plats. Men vi gör ju inte det för att utnyttja privat, utan för det allmänna intresset, säger han.
Vid starten förra året var de åtta personer, i dag har skaran vuxit till det dubbla. I år har föreningen fått tillstånd till ytterligare en odling, den här gången vid Plankgatan i Folkparken. Även intresserade i bostadsområden har hört av sig och vill ha hjälp att dra i gång något eget. De flesta som är engagerade bor i lägenhet och Katarina Nilsson är en av de nya som gått med i år.
– Jag kan inte alls mycket om att odla så det är jättekul att få vara med och lära sig. För mig är det lite pedagogiskt att kunna visa för min dotter, så här lång tid tar maten att få fram. Det är inte bara att gå till affären och handla. Nu när det växer här i parken så kanske något annat barn också får se vad som pågår.
Vad ska du odla för något?
– Det här ska bli jordärtskockor, jag har aldrig odlat det tidigare, så vi får se hur det går. Men jag tycker det är jättegott, så jag hoppas att det ska gå bra, säger Katarina Nilsson.