Annons

Kulturprojekt vill göra mer än tillfälliga avtryck

Södermanland I fjol var Flen Världsorkester och The Culture House ett av de projekt som fick ta del av regeringens satsning på kultur i vissa bostadsområden. Nu hoppas projektledaren på en permanent fortsättning.
Foto: Gustav Butlex
Flen Världsorkester består som mest av uppemot 35 musiker, men det går att boka konserter med mindre versioner av orkestern också.

Uppemot 35 musiker med bakgrund i tolv olika länder, som repar ihop varje tisdag. Det är Flen Världsorkester, som i dag, tisdag 3 oktober, firar sin tvåårsdag med skivsläpp och gratiskonsert.

I slutet av förra året fick orkestern i samarbete med ABF, Kulturskolan och Flens språkvänner och flyktingguide ett särskilt bidrag från Kulturrådet som riktar sig till bostadsområden med ”socioekonomiska utmaningar”. I och med projektstödet på 1,6 miljoner kronor kunde verksamheten utökas med en rad olika aktiviteter varje vardag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det har betytt att man har en plats att gå till, en plats där man får skapa. Här träffas personer som kommer från Flen och personer som har kommit hit från andra länder genom ett gemensamt intresse. Vi kan inte lösa alla problem, men när människor möts och pratar med varandra påverkar det naturligtvis lokalsamhället, säger Anne Sjöberg som är projektledare.

Fokus ligger på boende i stadsdelen Salsta, men i och med att Flen är en så pass liten ort är alla som vill välkomna att delta. Orkestern, som har funnits längst, har fått störst genomslag, medan det hittills har varit färre som har sökt sig till kören och till dans, teater, bild, foto och film.

– När vi har ordnat aktiviteter tillsammans med till exempel Somaliska föreningen har det varit fullsatt, men vi har en hel del jobb kvar att göra för att nå ut till så många som möjligt. Vi har bland annat haft bra möten med boende på Salsta i samarbete med Hyresgästföreningen och Språkvänner, säger Anne Sjöberg, som vill att projektet får en permanent fortsättning.

Annons
Läs ocksåMer kultur ska lyfta Salsta

– Vi hoppas att kommunen nappar på idén att vi ska finnas med i det framtida kulturhus som planeras i Flen. Vi omnämns i utredningen och Världsorkestern är så välkänd nu att jag tror att det är svårt att bortse från oss, säger hon.

Även Helene Karlsson, en av två projektledare för ”KRP kultur – kultur på lika villkor” i Karlstad som också fick stöd från Kulturrådet, lyfter fram vikten av att projekten bidrar med något varaktigt.

– De här platserna är projekttrötta. Projekten är ofta som ett litet fyrverkeri och sen är det över. Men här har det långsiktiga perspektivet funnits med från början, vilket är bra, säger hon.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

”KRP kultur – kultur på lika villkor” handlar om stadsdelen Kronoparken. Projektledarna började med att tillbringa mycket tid i området och prata med människor de mötte.

Annons

– Kronoparken är speciellt i och med att det är ett miljonprogramsområde där det samtidigt finns villabebyggelse och ett universitet. Och stadsdelen har 9000 invånare, så den är som en mindre småstad, säger Helene Karlsson.

Det stod snart klart att många saknade mötesplatser och tyckte att centrum var tråkigt. Dessutom fanns det ett intresse för teater och berättande. Synpunkterna har hittills bland annat mynnat ut i en rad olika evenemang och ett berättarkafé en gång i veckan. I morgon, onsdag, startar en teatergrupp som ska jobba med frågor som är aktuella i området. Under sommaren har mobila odlingsplatser gjort centrum vackrare och en grupp personer ligger nu i startgroparna för att starta en förening som ska ha hand om en ”allas trädgård” i stadsdelen.

– Om allt går i lås med odlingsgruppen blir det ett exempel på något varaktigt som kommer att finnas kvar på Kronoparken när själva projektet är slut, säger Helene Karlsson.

Fakta: De här stadsdelsprojekten har fått stöd

Totalt 27 projekt fick Kulturrådets ”Kreativa platser”-stöd i slutet av förra året. Stödet är riktat till bostadsområden med socioekonomiska utmaningar eller lågt valdeltagande. Sammanlagt 100 miljoner kronor ska delas ut under 2016-2018. De här projekten i Mellansverige fick stöd 2016:

Bollnäs brinner, Gärdet, Bollnäs
1 700 000 kronor
Sökande: Fredens hus i Uppsala, Foajé X, Fem Bollnäs, Bollnäs Teaterverkstad
Vill förändra genom konst och fredspedagogik. Projektet har blivit försenat på grund av konflikter, men har hunnit ordna medborgardialoger och påbörjat en del som använder tekniker där man blandar dataspel och verklighet. En ny projektledare anställdes i juli. Den del av projektpengarna som inte har använts under året kommer att betalas tillbaka. Har sökt pengar 2017.

The Culture House, Salsta, Flen
1 650 000 kronor
Sökande: Flen Världsorkester, ABF Flen, Kulturskolan i Flens kommun, Flens språkvänner och flyktingguide
Vill föra samman människor i olika åldrar och med olika bakgrunder genom till exempel musik, dans, bildkonst och design, och samtidigt bidra till ökat samhällsengagemang (mer i artikel ovan). Har sökt pengar 2017.

Shoutout!, Gottsunda, Uppsala
600 000 kronor
Sökande: ABF i Uppsala län, Konstfrämjandet, Konstföreningen Shoutout!, Mötesplats Treklangen
Vill genom olika konstformer ge unga en känsla av sammanhang där de kan ta kontroll över sin personliga utveckling och roll i samhället. Samtidigt hoppas Shoutout! kunna bidra till att fler Gottsundabor får upp ögonen för kulturyrken och tar plats i konstvärlden. Projektet består i en ny konstpedagogisk plattform för 13–25-åringar, med kurser och workshops i allt från dans till grafiska tekniker och skrivande. Har sökt pengar 2017.

KRP kultur – kultur på lika villkor, Kronoparken, Karlstad
600 000 kronor
Sökande: Folkbildarna i Värmland, Riksteatern Värmland, Carlstad United
Vill stärka identiteten och känslan av tillhörighet hos boende på Kronoparken genom att uppmuntra till kreativitet och kulturella aktiviteter (mer i artikel ovan). Har sökt pengar 2017.

Inget projekt i Västmanlands, Örebro eller Dalarnas län tilldelades pengar, men det fanns flera sökande i alla de tre länen.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Krock mellan kulturliv och störda grannar: ”Inget verkar hjälpa” Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.