Annons

Stångåstaden fortsätter förmedla jobb till Linköpingsbor

Linköping Hyresvärden Stångåstaden fortsätter jobba med att försöka få Linköpingsbor i arbete. Linköpings kommun har beslutat att förlänga projektet Linkstep ytterligare ett år.
Foto: Jenny Knutsson
Lotta Dahm, projektledare för Linkstep, gläds åt att projektet får fortsätta under 2020.

Linkstep ska hjälpa Linköpingsbor till egen försörjning i form av anställning, företagande eller studier. Målgruppen är alla arbetssökande invånare mellan 20 och 60 år.

Projektet drivs av kommunala hyresvärden Stångåstaden men finansieras av kommunen. Nu har arbetsmarknadsnämnden beslutat att skjuta till ytterligare 2,4 miljoner kronor, vilket innebär att satsningen kan fortsätta under 2020.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När Hem & Hyra skrev om Linkstep i somras hade 42 personer fått jobb. Nu har siffran växt till 70 hittills i år.

— Det har rullat på fint. Vår styrka är att vi använder Stångåstadens nätverk bland företag i regionen. Sen är jag ute och nätverkar mycket också, säger Lotta Dahm, projektledare för Linkstep.

Annons

Målet för 2019 var att hjälpa minst 50 personer bort från bidragsberoende och trots att detta överskridits med råge så var det in i det sista oklart om det skulle bli en fortsättning för projektet. Beskedet kom med bara ett par veckor kvar till nyår.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

— Det känns förstås jättekul att vi får det förtroendet. Vi har fått positiva indikationer tidigare men har velat vänta in det politiska beslutet som skulle tas, säger Lotta Dahm.

Vilka svårigheter har ni stött på under året som gått?

Annons

— Bland annat har jag märkt att det ibland finns en tröskel hos en del företag när det gäller språknivån. Då försöker jag föra en dialog med arbetsgivaren för att försöka få dem att sänka den tröskeln. Om en person har rätt kompetens för arbetsuppgifterna så kommer den oftast kunna svenska extremt mycket bättre efter bara en månad på företaget, i stället för att man ska dra ut på en rekryteringsprocess för att försöka hitta en person med både rätt kompetens och rätt språknivå.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Även 2020 är tanken att minst 50 Linköpingsbor ska få jobb eller annan sysselsättning via Linkstep. För tillfället finns 70 aktiva deltagare i verksamheten och projektet har kontakt med 250 arbetssökande.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.