Stångåstaden fortsätter förmedla jobb till Linköpingsbor

Linköping Hyresvärden Stångåstaden fortsätter jobba med att försöka få Linköpingsbor i arbete. Linköpings kommun har beslutat att förlänga projektet Linkstep ytterligare ett år.
Foto: Jenny Knutsson
Lotta Dahm, projektledare för Linkstep, gläds åt att projektet får fortsätta under 2020.

Linkstep ska hjälpa Linköpingsbor till egen försörjning i form av anställning, företagande eller studier. Målgruppen är alla arbetssökande invånare mellan 20 och 60 år.

Projektet drivs av kommunala hyresvärden Stångåstaden men finansieras av kommunen. Nu har arbetsmarknadsnämnden beslutat att skjuta till ytterligare 2,4 miljoner kronor, vilket innebär att satsningen kan fortsätta under 2020.

Läs ocksåSatte eld på sin lägenhet timmar innan vräkning – vill själv ha hårdare fängelsestraffTre bilder. En visar ett eldhärjat kök, en andra är ett foto på en maskad sida ur dompapper. Den tredje är en suddig övervakningsbild.

När Hem & Hyra skrev om Linkstep i somras hade 42 personer fått jobb. Nu har siffran växt till 70 hittills i år.

— Det har rullat på fint. Vår styrka är att vi använder Stångåstadens nätverk bland företag i regionen. Sen är jag ute och nätverkar mycket också, säger Lotta Dahm, projektledare för Linkstep.

Målet för 2019 var att hjälpa minst 50 personer bort från bidragsberoende och trots att detta överskridits med råge så var det in i det sista oklart om det skulle bli en fortsättning för projektet. Beskedet kom med bara ett par veckor kvar till nyår.

Läs ocksåKommunen åtgärdade inte hotellifiering – nu kräver Länsstyrelsen omtag i MariestadStefan Lindborg om hotellifiering i Mariestad

— Det känns förstås jättekul att vi får det förtroendet. Vi har fått positiva indikationer tidigare men har velat vänta in det politiska beslutet som skulle tas, säger Lotta Dahm.

Vilka svårigheter har ni stött på under året som gått?

— Bland annat har jag märkt att det ibland finns en tröskel hos en del företag när det gäller språknivån. Då försöker jag föra en dialog med arbetsgivaren för att försöka få dem att sänka den tröskeln. Om en person har rätt kompetens för arbetsuppgifterna så kommer den oftast kunna svenska extremt mycket bättre efter bara en månad på företaget, i stället för att man ska dra ut på en rekryteringsprocess för att försöka hitta en person med både rätt kompetens och rätt språknivå.

Läs också"Vi får husarrest" - hyresgäster fast i hemmet när hissreparationer tar tidEn kvinna och en man vid en trapp och i bakgrunden en blå hissdörr.

Även 2020 är tanken att minst 50 Linköpingsbor ska få jobb eller annan sysselsättning via Linkstep. För tillfället finns 70 aktiva deltagare i verksamheten och projektet har kontakt med 250 arbetssökande.

Läs också Droppen blev när två tvättmaskiner blev en: "Går inte i ett hyreshus" Bara 7 av 30 rum uthyrda i Västerås första coliving – men Per, Jonte och Ronnie är nöjda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.