Annons

Stångåstaden säljer över 1 000 lägenheter i Linköping

Linköping Stångåstaden säljer 1 088 lägenheter i Ryd, Berga och Lambohov. Detta för att minska skuldbördan när bolaget bygger nya lägenheter för miljardbelopp.
Foto: Jenny Knutsson
I måndags invigde styrelseordförande Jan Österlind (S) ett av Stångåstadens senaste nybyggen, i Vallastaden. Nu har styrelsen beslutat att sälja nästan 1 100 av bolagets lägenheter.

– Vi investerar väldigt hårt just nu och har en investeringsportfölj på åtta miljarder de närmaste fyra, fem åren. Det gör att skuldsättningsgraden ökar och styrelsen har haft ögonen på det här en längre tid. För att inte utsätta bolaget och därmed våra hyresgäster för risker som en ränteförändring kan innebära så har vi beslutat att lätta på skuldsättningen genom en fastighetsförsäljning, säger Stångåstadens styrelseordförande Jan Österlind (S).

Berörda hyresgäster får under dagen brev med information om vad som är på gång. Jan Österlind menar att det inte finns anledning till oro.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi kommer att vara väldigt noggranna i den här processen och skriva in ett antal olika villkor i avtalet, säger han.

Ett av kraven är att köparen inte får vara etablerad i Linköping i dag. Detta för att få in en ny aktör på hyresmarknaden i kommunen. Köparen förbinder sig att bygga upp en egen förvaltningsorganisation på orten och åtar sig också att bygga 300 nya lägenheter.

– Vi har ett ägardirektiv som säger att vi ska ta ledningen när det gäller att bygga bort bostadsbristen och det här är ett sätt. Bostadsbristen är verkligen besvärande.

Annons
Läs ocksåFastighetsskötare hotade kvinna som precis blivit misshandlad: "Se till att du står utan bostad"

Ett prospekt har skickats till ett antal olika fastighetsbolag. Exakt hur många som har fått erbjudandet vill Jan Österlind inte berätta.

– Men det är fler än tio.

Han tror inte att det blir några problem att hitta en köpare som vill gå med på de uppsatta kraven och han betonar att alla lägenheter kommer att säljas i ett paket, till en aktör.

Läs ocksåHyrde ut rum i smyg – i hyresfemma som socialtjänsten betalade: "Undanhöll uppgifter"

– Linköping är hett och det är många som vill köpa av Stångåstaden.

Att det är just bostäder i Ryd, Berga och Lambohov som säljs beror enligt Jan Österlind på flera saker. Bland annat att Stångåstaden äger relativt många lägenheter där och kan sälja delar av beståndet utan att lämna respektive stadsdel helt.

Annons

– Sen vill vi inte sälja fastigheter där det är dags för omfattande underhåll. Vi vill inte få kritik för att göra oss av med fastigheter som är i dåligt skick.

Hur ser tidsplanen ut?

– Vi kommer att genomföra en gallring bland intressenterna och räknar med att teckna avtal med en presumtiv köpare till sommaren. Tillträde beräknas bli till hösten eftersom köparen måste få chans att bygga upp en organisation på plats, säger Jan Österlind.

Läs också Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.