Statliga asylboenden under utredning

Dalarna Sverige räknar med att ta emot 80 000-105 000 flyktingar i år. De stora frågorna är: var ska de bo och vem ska driva asylboendena? Frågan om statliga asylboenden utreds nu.
De här pojkarna bor i dag på det tillfälliga flyktingboende som drivs i Kungsgårdens nedlagda sjukhem i Sandvikens kommun. Foto: MATS JONSSON

För att skaffa bostäder ordnar Migrationsverket tillfälliga asylboenden hos företagare med tillgång till exempelvis hotell eller övergivna campingplatser.

Men det är ingen lösning som staten egentligen vill ha.

Läs ocksåVärdens nej blev hyresgästens vinst – får betala 10 000 kronor mindre för färgstänkenTvå händer som håller i en roller. Den syns mot en vägg och det är grön målarfärg som appliceras på väggen.

– Det allra bästa vore om alla kunde bo i egna bostäder. Men i dag finns det inte lägenheter för alla, säger Pierre Karatzian på Migrationsverket.

Som det är nu hamnar asylsökande ofta långt ute på landsbygden på orter där det finns tomma hus men där det saknas affärer, skolor och annan samhällsservice. Etableringarna styrs av upphandlingsregler med sekretess som gör att kommunerna först i sista stund får information om att det snabbt måste fram skol- och förskoleplatser.

– Det är en lösning som inte är bra för någon, säger Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverkets webbplats.

Läs ocksåKommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

Frågan om statliga asylboenden är under utredning. 

Fakta: Så här bor de asylsökande

Migrationsverket har 79 623 personer inskrivna i mottagningssystemet.

De allra flesta är asylsökande som väntar på beslut. Men det finns även personer som fått asyl och väntar på kommunplacering.
24 802 har ordnat egna bostäder.
28 401 bor i lägenheter i Migrationsverkets regi.
21 306 bor i tillfälliga boenden.
Några få är familjehemsplacerade eller har andra boendeformer.

Läs också Industriboom får Gullspångsbostäder att renovera tomställda lägenheter – Vd:n: "Någonstans ska ju alla bo" 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga" På Freja behöver ingen sitta ensam – här är trion som får seniorerna att ställa sig i kö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.