HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Statliga asylboenden under utredning

Dalarna Sverige räknar med att ta emot 80 000-105 000 flyktingar i år. De stora frågorna är: var ska de bo och vem ska driva asylboendena? Frågan om statliga asylboenden utreds nu.
De här pojkarna bor i dag på det tillfälliga flyktingboende som drivs i Kungsgårdens nedlagda sjukhem i Sandvikens kommun. Foto: MATS JONSSON

För att skaffa bostäder ordnar Migrationsverket tillfälliga asylboenden hos företagare med tillgång till exempelvis hotell eller övergivna campingplatser.

Men det är ingen lösning som staten egentligen vill ha.

Läs ocksåInga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd”

– Det allra bästa vore om alla kunde bo i egna bostäder. Men i dag finns det inte lägenheter för alla, säger Pierre Karatzian på Migrationsverket.

Som det är nu hamnar asylsökande ofta långt ute på landsbygden på orter där det finns tomma hus men där det saknas affärer, skolor och annan samhällsservice. Etableringarna styrs av upphandlingsregler med sekretess som gör att kommunerna först i sista stund får information om att det snabbt måste fram skol- och förskoleplatser.

– Det är en lösning som inte är bra för någon, säger Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverkets webbplats.

Läs ocksåStriden om hyreshusen i Älgarås dras till domstol av säljaren

Frågan om statliga asylboenden är under utredning. 

Fakta: Så här bor de asylsökande

Migrationsverket har 79 623 personer inskrivna i mottagningssystemet.

De allra flesta är asylsökande som väntar på beslut. Men det finns även personer som fått asyl och väntar på kommunplacering.
24 802 har ordnat egna bostäder.
28 401 bor i lägenheter i Migrationsverkets regi.
21 306 bor i tillfälliga boenden.
Några få är familjehemsplacerade eller har andra boendeformer.

Läs också Migrationsverket gick bet – nu väntar miljonkrav för skador från asylsökande Ägaren om husen i Blötberget: ”Jag fick höra att det var det bästa skicket på två år” Oklara affärer sätter stopp för flyktingboende i Älgarås

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.