Annons

Johan Stendahl jagas vidare med jätteskuld

Uppsala Ökände hyresvärden Johan Stendahl jagas vidare av Kronofogden med skulder som i dag uppgår till totalt 331 miljoner. Detta sedan preskriptionstiden för den delen som gäller skatteskulder på 261 miljoner nu förlängts med ytterligare fem år.
Johan Stendahl, ökänd ägare till bland annat de länge vanskötta Tobohusen, har gått från att vara en av Sveriges rikaste till mest skuldsatta personer.

Hem & Hyra berättade om svåråtkomlige Johan Stendahls skuldberg senast i den här artikeln i juni förra året.

63-åringen, skriven på en poste restante-adress i Uppsala men förmodligen utlandsbosatt, blev mycket uppmärksammad som ägare till vanskötta hyreshus i norduppländska Tobo och andra delar av landet.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Även sedan Stendahl officiellt klivit av som fastighetsägare har hans namn via personkopplingar och underliga överlåtelser fortsatt att figurera i bakgrunden.

När några av husen i Tobo i somras annonserades ut som avgiftsfria bostadsrätter hade säljaren det med Johan Stendahl starkt förknippade namnet Notz Invest och i styrelsen satt en gammal bekant till honom

Det visade sig också i Hem & Hyras granskning att ett bolag med Johan Stendahl som officiell företrädare var lagfaren ägare till Tobohusen när staten betalade ut ett skadestånd på 5,5 miljoner kronor för utebliven tilldelning av platser inom asylboende vid flyktingkrisen 2015.

Annons
Läs ocksåMiljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljöAmi Hammar vid miljökontoret, Trollhättans Stad och ett av de misstänkt mögliga utrymmen på Slåttervägen i Trollhättan.

Pengarna betalades ut till ett annat företag som genom köpehandlingar visade att man köpt Tobohusen och ansökt om att få bli asylboende. Men utan att i något skede av överlåtelsekedjan bli lagfaren ägare.

Då när artikeln skrevs hade Johan Stendahl, som annars föredrar att verka diskret, överraskande dykt upp i Örebro tingsrätt som vittne i ett tvistemål.

Kronofogdemyndigheten var tipsad och hade personal på plats för att prata med Stendahl om skatteskulden vars preskriptionstid det då bara återstod några månader på.

Läs ocksåNatalie vägrade betala för gamla skador i lägenhetenBänkskiva

– När det gäller personer med skulder har vi rent allmänt ett intresse av att prata med dem om hur de tänker sig att lösa det, sade handläggaren vid Kronofogdens enhet för specialverkställighet.

Annons

Vid årsskiftet gick den femåriga preskriptionstiden för skatteskulder på 261 miljoner ut. Men enigt Uppsala Nya Tidning  har förvaltningsrätten i Uppsala förlängt tiden med ytterligare fem år.

Något som är möjligt om det inte går att få reda på var den skattskyldige befinner sig och det kan antas att personen håller sig undan.

Hos Kronofogden uppger man i dag att Johan Stendahls aktuella skuld är 331 454 502 kronor sedan några mindre poster nyligen preskriberats till skillnad från den stora skulden till staten.

Fakta: Johan Stendahl

Johan Stendahl har sedan 2007 gått från att vara en av Sveriges rikaste personer med en taxerad förmögenhet på drygt en halv miljard till en av de mest skuldsatta med skulder på 331 miljoner kronor.

Av Hem & Hyra har Stendahl utsetts till en av Sveriges värsta värdar. Han har också dömts för ekonomisk brottslighet.

Hyreshusen i Tobo var i så dåligt skick under Stendahls förvaltarskap att de under en period blev satta under tvångsförvaltning.

Johan Stendahl är folkbokförd på adressen poste restante i Uppsala.

Läs också Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad” Victoria: "Värden bytte lås – och hyrde ut mitt hem och mina saker" Hyresvärdens krav – flytta ut om fem dagar: ”Han struntar i lagar och regler”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.