Stiftelsens miljoner går till fastighetsrenoveringar

Hässleholm Tre fastighetsägare delar på Bjärnum-hus tillgångar. Överskottet, på drygt fyra miljoner, ska öronmärkas för renoveringar av de fastigheter som stiftelsen sålde i höstas.
Foto: Pixabay
Bjärnum-hus ska avvecklas. Stiftelsens tillgångar ska gå till investeringar i fastigheterna i Bjärnum och Mala. Det är de nya ägarna som bestämmer vad det är för investeringar som ska göras men allt från takomläggningar till byte av fönster kan bli möjligt.

Den 30 september förra året sålde Bjärnum-hus sina fastigheter till tre olika fastighetsägare. Nästa steg i avvecklingen av stiftelsen är att fördela Bjärnum-hus tillgångar. Stiftelsen har tidigare uppgett att överskottet från fastighetsförsäljningarna ska användas till att främja bostadssituationen i Bjärnum. Nu har styrelsen beslutat exakt hur pengarna ska användas.

– Det är hyresgästerna som har skapat de här tillgångarna och vinsten ska därför komma dem till godo. Vi har inte lyckats underhålla fastigheterna på det sätt som borde ha gjorts. Vi har därför beslutat att pengarna ska öronmärkas för investeringar i fastigheterna, säger Conny Bengtsson, verkställande ledamot i Bjärnum-hus.

Läs ocksåDörrknackning om renovering skapar oro i deras områdeBalder har anlitat en delgivningsfirma som ska informera om att den planerade renoveringen gått till hyresnämnden. Men hyresgäster som sagt nej uppfattar att delgivningsmannen samtidigt försöker få dem att godkänna renoveringen. ”Deras mål är att få folk att ångra sig”, säger Luay Alani, ordförande i lokala hyresgästföreningen.

Det kommunala bostadsbolaget Hässlehem, som köpte Bibliotekarien 2 och Skoputsaren 18 för 6 miljoner, tilldelas cirka 1,9 miljoner kronor. HSB Skåne, som köpte kvarteret Solbrinken för 7,5 miljoner får cirka 1,3 miljoner kronor. Den privata värden Team fastigheter i Hässleholm AB betalade 1,7 miljoner för fastigheten i Mala och tilldelas nu 0,6 miljoner kronor.

För att fastighetsägarna ska få tillgång till pengarna kräver Bjärnum-hus att de uppfyller vissa krav. Investeringarna som görs i fastigheterna får inte innefatta lägenhetsunderhåll utan ska användas till större projekt som gynnar hela fastigheten som till exempel fönsterbyten, upprustning av tvättstugor eller byte av tak. Maximalt lämnas bidrag som täcker 50 procent av projektets totala kostnad. Renoveringen kommer sedan följas upp av en extern konsult och pengarna betalas ut när projektet har slutbesiktigats och godkänts.

Bolagen fick köpa fastigheterna till förmånliga priser, nu får de ytterligare rabatt. Är det verkligen rättvist?

Läs ocksåEgna experter hjälpte inte – hyresgäster förlorar tvist om renovering: ”Tänker inte ge upp”

– Det är ofrånkomligt att ägarna blir gynnade av detta men vi kan inte se att det i sig innebär något problem. Det är seriösa värdar som har uppgett att de har för avsikt att vara långsiktiga i sitt ägande.

Kände köparna till den här förmånen innan de köpte fastigheterna? 

– När köparna visade sitt intresse för fastigheterna hade vi inte börjat de här diskussionerna utan det är ett beslut som har växt fram under resans gång.

Läs ocksåBarbro, 73, får ta trapporna i åttavåningshuset när hissen är avstängd: "Jag tar ett steg i taget"En tvådelad bild. Till vänster en äldre kvinna med gråvitt hår och glasögon som står i en trappa i ett lägenhetshus. Hon tittar in i kameran med allvarlig min, bär jeans och rosa tröja. Till höger En lapp uppsatt med svart tejp på en hissdörr. Där informeras om renoveringen som ska pågå mellan den 9 juni och 4 juli.

Finns det något krav på att renoveringarna ska utföras under en viss tidsperiod?

– Nej, men vi förutsätter att de sätter igång så snart som möjligt. Skulle det vara så att fastighetsägarna inte är intresserade av att renovera får vi tänka om. Stiftelsen avvecklas först när pengarna är slut.

Läs också Efter 40 år renoveras deras förfallna fönster – men hyresgästerna måste betala: "Vi känner oss överkörda" Hyresgästs renovering kallas vanvård – kan tvingas flytta: ”Vaknar varje dag i stress”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.