Annons

Stjäl bostadsannonser från Blocket – lurar dig skaffa dyra abonnemang: ”Toppen av ett isberg”

Nyheter Affärsidén: Stjäla gratis bostadsannonser från Blocket och lura privatpersoner på abonnemang. Sajter gör stora pengar på att sälja absolut ingenting.
Fredrik Strömsten, vd på Qasa som driver Blocket bostad, reagerar kraftigt på att så många sajter stjäl Blocket-annonser och använder dem som lockbete för att tjäna pengar.
Foto: Qasa
Fredrik Strömsten, vd på Qasa som driver Blocket bostad, reagerar kraftigt på att så många sajter stjäl Blocket-annonser och använder dem som lockbete för att tjäna pengar.

Annonsen om en trea hittar du gratis på Blocket – och för 369 i månaden på bostadszonen.se.

När Hem & Hyra granskar annonssajter för bostäder på nätet ser vi snabbt att flera av dem inte har något eget innehåll. Många plattformar kräver ett kostsamt abonnemang för att länka vidare till lägenheter som från början lagts ut på andra sajter. Efter ett tag märker vi att de flesta stulna annonserna är hämtade från Blocket bostad, där det är gratis att söka efter annonser och kontakta hyresvärdar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vi tar upp slumpvis utvalda annonser från Blocket bostad. Sedan gör vi en google-sökning på annonstexten. Ju fler sökningar vi gör, desto fler sajter med stulna Blocket-annonser hittar vi: bostadszonen.se, uthyrningsportal.se, bostadsportal.se, ledigbostad.se, renitify.se och lediganu.se är bara några av sajterna.

Annonsen om en trea hittar du gratis på Blocket – och för 369 i månaden på bostadszonen.se.
Annonsen om en trea hittar du gratis på Blocket – och för 369 i månaden på bostadszonen.se.

Den som klickar på de stulna Blocket-annonserna får ett erbjudande om att skaffa ett billigt abonnemang (som övergår i ett dyrt) för att kunna kontakta värden. Men lägenheterna är från Blocket och man kan lika gärna kontakta värden därifrån. Detta framgår inte när man skaffar abonnemang.

Kan bli av med tusenlappar

Flera hundra personer har de senaste åren hört av sig till Allmänna reklamationsnämnden och Konsumentverket efter att ha blivit lurade på abonnemang av den här typen av ”hyressajter”. Många har åkt på stora summor i prenumeration, som dragits från deras konton.

– Men det som vi ser är bara toppen på ett isberg. Väldigt många upptäcker det inte och väldigt många orkar inte ta tag i sådant här, säger Maria Wiezell, expert på konsumentjuridik på organisationen Sveriges konsumenter.

Hon anser att så kallat fulsälj och dolda prenumerationer är ett enormt problem.

– Nästan allt dras ju digitalt från våra konton idag och det är många som inte har full kull på vad som dras. Det räcker om en miljon människor blir lurade på 49,90 varje månad. Det blir ju jättemycket pengar sammantaget.

Läs ocksåExperten varnar: Därför hamnar bluffsajter i topp när du googlar lägenhetErik Sylvén, expert på sökmotoroptimering.

Annons efter annons från Blocket

Sajten homii.se har uppmärksammats i TV4 och i Dagens industri för konceptet med en tryggare andrahandsmarknad med hjälp av Facebook. På sin sajt skriver homii.se att man har ”Sveriges största utbud av bostäder att hyra i andrahand”, men här hittar vi annons efter annons som är hämtade från Blocket. Den som vill komma vidare till Blocket bostad måste betala för ett homii.se-abonnemang. Flera av annonserna på homii.se är borttagna från Blocket eller inaktiva och gäller alltså inte längre. Homiis ord om ”sök bland 12 450 lägenheter och rum” ser ut att vara tomma.

På homii.se hittar vi en tvårumslägenhet som verkar ledig. Men i själva verket är det en Blocket-annons för en lägenhet som redan är uthyrd.
På homii.se hittar vi en tvårumslägenhet som verkar ledig. Men i själva verket är det en Blocket-annons för en lägenhet som redan är uthyrd.

Kenneth Jönsson la ut en annons om en trea i Torslanda på Blocket bostad. Efter att en intresserad familj kommit på besök för att titta på lägenheten och de slutit ett avtal om att flytta in arkiverades annonsen på Blocket. Men homii.se hade tagit annonsen och lagt den på sin sajt. Där låg den kvar och lägenheten såg ut att kunna hyras.

– Det är ju ett jävla bedrägeri för de lurar ju kunden då. Då kanske de har betalat för ett abonnemang för att få se en annons som inte längre ligger på Blocket, säger Kenneth Jönsson.

Annons
Läs ocksåDanska skojare tjänar miljoner på att blåsa svenska bostadsletare: "Inte beställt någon tjänst"Annonsskojare från Danmark har använt sig av Estniska husets vd för att starta bolag i Sverige.

Upprörd över att materialet tas av någon annan

Han är också upprörd över att hans material använts av någon annan, utan medgivande.

– Att mina bilder och min text tas av en annans sajt utan mitt tillstånd är inget jag gillar, det kan jag säga direkt. Det borde inte vara tillåtet att göra så.

Det är det inte heller. Enligt Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericentrum, handlar det om upphovsrättsbrott när sajter tar in andras annonser på detta sätt.

– Så här får man inte göra. Blocket borde vara intresserade av att stoppa det här.

Lotta Mauritzson, brottsförbyggare på Polisens nationella bedrägericentrum.

Fredrik Strömsten, vd på Qasa som driver Blocket bostad, berättar att man upprepade gånger kontaktat Homii för att få sajten att ta bort annonserna från Blocket. Homii har nu också tagit bort sin betalvägg för att kunna se Blocket-annonser, en lösning som Blocket godkänt. Men kunden på Homii måste fortfarande registrera sig och skaffa ett konto på homii.se för att komma åt Blocket-annonserna via sajten.

Fredrik Strömsten reagerar kraftigt på att så många sajter stjäl Blocket-annonser och använder dem som lockbete för att få användare att betala onödiga prenumerationer.

– Som koncept tycker jag att det är förkastligt. Särskilt eftersom de säljer en tjänst som inte ens är en tjänst, det är såklart superdåligt. De här sajterna tar våra annonser i strid med upphovsrätten.

– Jag känner till flera liknande sajter med samma omoraliska affärsmodell, att man ska skaffa ett abonnemang och glömma bort det.

Kan gå till rätten med problemet

Känner du till att det finns sajter som hänvisar till Blocket-annonser som inte längre är aktiva på er sajt?

– Nej, men då hänvisar de ju i praktiken till rena bluffannonser. Om lägenheten inte längre är till utställning så är annonserna bluff.

Annons

Är det här någonting som ni har funderat på att gå vidare med rättsligt?

– Det har vi absolut funderat på att göra. Vi har då och då hört av oss till vissa av de här sajterna och sagt att de ska sluta indexera oss. Det är något vi säkert skulle kunna gå vidare med till domstol eller liknande. Vi skulle behöva kolla detta med vår jurist.

"Vi säger att de ska sluta indexera oss". Fredrik Strömsten, vd på Qasa som driver Blocket bostad, berättar att man ofta hör av sig till prenumerationssajterna som tar in bostadsannonser från Blocket.
”Vi säger att de ska sluta indexera oss”. Fredrik Strömsten, vd på Qasa som driver Blocket bostad, berättar att man ofta hör av sig till prenumerationssajterna som tar in bostadsannonser från Blocket.

Fredrik Strömsten berättar att många kunder som blir lurade av bluffsajter tror att Blocket bostad har ett samarbete med dem.

– Eftersom nästan ingen av dessa sajter har kundtjänst så hör de som drabbats av sig till oss i tron att vi kan hjälpa dem säga upp abonnemangen. Men vi har absolut inget samarbete med de här sajterna.

”Vi har en rensningsrutin”

Mohamed Hamid är vd på Homii. Han hävdar att homii.se:s stora utbud beror på att företagets tjänst samlar olika bostadsannonser på en plats.

Vi har hittat flera gamla Blocket-annonser hos er, där det inte längre går att kontakta uthyraren. Är det därför ni har Sveriges största utbud av bostäder att hyra i andra hand?

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi har en rensningsrutin som tar bort annonser som inte är aktiva längre.

Men ni har inte medvetet kvar gamla annonser för att få fler annonser på er sajt?

– Absolut inte. Det fyller inget syfte. Vårt mål är att hjälpa våra kunder att hitta en bostad så att de rekommenderar oss vidare.

Läs också Så lurar bluffsajterna dig när du letar bostad – drabbade Angelica lär dig kräva pengarna tillbaka: ”Fick panik” Han ska stämma Facebook för bluffannonser om lägenheter: ”Stora pengar” Bedragare blåste bostadssökande - lockade med falska annonser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.