Annons

Stockholmshem höjer hyran med 80 procent

Gröndal Hyresgäster i Gröndal är missnöjda med Stockholmshem och Hyresgästföreningens agerande. Efter renoveringen får de kraftiga hyreshöjningar och kan inte välja upprustningsnivå.
Foto: Kenneth Samuelsson
Ragnhild Uhle, Marita Ros, Erik Mosström och May Samuelsson tycker den planerade hyreshöjningen är för hög.

Renoveringen av Stockholmshems 120 lägenheter på Ekensbergsvägen i Gröndal pågår för fullt. Men flera hyresgäster är kritiska till ombyggnationen.

– Hyreshöjningarna blir alldeles för höga och sedan har vi inte haft speciellt stort inflytande över ombyggnationen, säger hyresgästen Erik Mosström och sammanfattar åsikterna hos Ragnhild Uhle, May Samuelsson och Marita Ros, som sitter i skuggan utanför de tillfälliga ersättningsbarackerna i Gröndal.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt preliminära beräkningar höjs hyran för Erik Mosströms etta på 25 kvadratmeter från 2 200 kronor till 4 250 kronor i månaden. Pensionären Ragnhild Uhle bor i en tvåa på 52 kvadrat och får en höjning från 3 900 kronor till 6 800 kronor i månaden.

– Även om det är mycket pengar klarar vi det, men jag tänker på ensamstående pensionärer, för dem är det katastrof, säger Ragnhild Uhle.

De beskriver att de skrev på och godkände ombyggnationen för att de var rädda att ombyggnationen skulle bli kraftigt försenad annars och att de var trötta på den låga standarden.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Sedan kändes det inte som det var någon idé att gå till hyresnämnden eftersom Stockholmshem sade att de jämt vinner ändå, säger Marita Ros.

De är missnöjda med hur Hyresgästföreningen och Stockholmshem har hanterat situationen.

– Personalen på Hyresgästföreningen var trevliga men det kändes som de var oerfarna och jag tycker inte att vi fick svar på våra frågor varken från Hyresgästföreningen eller Stockholmshem, säger Ragnhild Uhle.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

En fråga som inte besvarades var ungefär hur hög hyreshöjningen skulle bli efter ombyggnaden.

Annons

– Det är jättekonstigt att ingen berättade det. Hade jag vetat hur mycket det skulle bli hade jag inte skrivit på och godkänt ombyggnationen, säger hon.

Karin Stener, kommunikationschef på Stockholmshem, understryker att hyreshöjningen och ombyggnationen är två olika saker. Hyresgästerna godkänner ombyggnationen och sedan förhandlas hyran.

– Vi förhandlar ju hyran med Hyresgästföreningen och kan inte gå ut med några hyresnivåer innan vi vet hur hög höjningen blir.

Men ni vet väl ungefär vad hyrorna i liknande lägenheter som är ombyggda ligger på?

– Nej det vet vi inte, säger hon.

Varför får inte hyresgästerna välja upprustningsnivå på renoveringen?

– Vi har gjort bedömningen att åtgärderna som genomförs är nödvändiga. Fastigheterna behövde rustas upp och standarden höjas till den nivå som nu genomförs, säger hon.

Hon hävdar att hyresgästerna har fått vara med och påverka vad som ska göras på samrådsmötena inför ombyggnationen.

Annons

– Men det är tråkigt om de inte känner att de fått svar på frågor. Det får vi ta till oss, säger hon.

Lisa Lundgren, Hyresgästföreningen region Stockholm, ansvarar för förhandlingar med Stockholmshem. Hon var inte med när ombyggnadsprocessen startade och kan inte bemöta kritiken mot Hyresgästföreningen.

Hon säger att  Stockholmshem från början krävde en höjning med 1 430 kronor per kvadratmeter och år i normhyra. I väntan på att förhandlingarna blir klara sattes a conto hyran till 1 380 kronor/m2/år, 8 855 kronor för en trea på 77 kvadrat. Nu förhandlar parterna om hyresrabatter för hyresgästerna.

– Jag förstår att hyresgästerna tycker höjningen är stor. Men höjningen blir hög beroende på att de hade låga hyror innan eftersom standarden var låg. Problemet är att om vi säger nej till Stockholmshem så går de till hyresnämnden och då kan hyreshöjningen bli ännu större, säger Lisa Lundgren.

Hon skulle gärna sett att Stockholmshem, precis som flera andra bostadsbolag, lät sina hyresgäster välja upprustningsnivå.

– Men de säger blankt nej till det, säger hon.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.