Annons

Stopp i hyresförhandlingarna i Vårgårda

Vårgårda Vårgårda Bostäder vill höja hyran med 6,3 procent. Hyresgästföreningen kan sträcka sig till 1,8. Nu blir det central medling i Hyresmarknadskommittén.
Foto: Nils-Olof Larsson/Karin Gistedt
Hyresgästförenings Jesper Lissmark och Vårgårda Bostäders Jan Thorsson har nu skrivit under kommande två års hyresavtal, efter medling.

– Yrkandet är extremt högt. Och även om vi lyckats närma oss varandra så har bolaget har inte velat möta oss på en nivå som vi tycker rimlig, säger Hyresgästföreningens förhandlare Jesper Lissmark.

Hyreskravet kom strax före jul. Från och med den första januari ville kommunala Vårgårda Bostäder höja hyran med i genomsnitt 6,3 procent. För en lägenhet som i dag kostar 4 810 kronor gör det 303 kronor mer i månaden.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det är högst i regionen och bland de högsta i hela landet, säger Jesper Lissmark.

Jan Thorsson är vd för Vårgårda Bostäder. Han säger att det inte är för nöjes skull som bolaget vill höja hyran med så här mycket. Tvärtom menar han att det är ”…flera års mediokra höjningar” i kombination med höjda kostnader till el- och försäkringsbolag som nu gör att bolaget måste få igenom en rejäl höjning.

– Det här är tredje gången på fem år som vi tvingas till medling. Men får vi inte igenom vårt krav så kommer underhållet av våra befintliga hus att få stryka på foten. Och då drabbas hyresgästerna, säger Jan Thorsson.

Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.

Men på Hyresgästföreningen håller man inte med om att Vårgårda Bostäder behöver höja hyran mer än andra bostadsbolag i regionen. Enligt föreningens analys beror Vårgårda Bostäders ökade kostnader främst på avskrivningar och hyresbortfall till följd av nybyggen och renoveringar.

Annons

– Självklart är det positivt att Vårgårda Bostäder bygger nya lägenheter. Men då får bolaget räkna med att vissa kostnader inte kan finansieras genom de årliga hyreshöjningarna, säger Jesper Lissmark.

Ett uttalande som Vårgårda Bostäders vd Jan Thorsson kommenterar så här:

Läs ocksåVärden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbakaEn äldre man och kvinna som står i en lägenhet. I bakgrunden skymtar ett vitrinskåp, en kakelugn, en spegel med förgylld ram och en kristallkrona.

– Ökade driftskostnader är orsaken till hyreshöjning, inte nyproduktion. För oss och våra hyresgäster är det viktigt att underhålla hus och lägenheter. Det är därför obegripligt att låga hyreshöjningar år efter år är viktigare än långsiktig kvalité i boendet.

Eftersom parterna inte lyckats komma överens blir det nu central medling i Hyresmarknadskommittén. Ett tvistlösningsorgan mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsbolagen som hjälper till att medla mellan de lokala parterna när en tvist uppstår.

Nyfiken på färdiga hyresuppgörelser i Västra Götaland? Här har du hela listan:

Annons

”Så mycket höjer Västsvenska värdar hyran 2019”

Vill du veta hur mycket de Västsvenska värdarna vill höja hyran? Här har du hela listan:

”Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2019”

Fakta: Vårgårda Bostäders höjningar

2014: 1,55 procent

2015: 1,27 procent

2016: 0,9 procent

2017: 0,93 procent

2018: 0,95 procent

Läs också Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.