Annons

Stopp i hyresförhandlingarna i Vårgårda

Vårgårda Vårgårda Bostäder vill höja hyran med 6,3 procent. Hyresgästföreningen kan sträcka sig till 1,8. Nu blir det central medling i Hyresmarknadskommittén.
Foto: Nils-Olof Larsson/Karin Gistedt
Hyresgästförenings Jesper Lissmark och Vårgårda Bostäders Jan Thorsson har nu skrivit under kommande två års hyresavtal, efter medling.

– Yrkandet är extremt högt. Och även om vi lyckats närma oss varandra så har bolaget har inte velat möta oss på en nivå som vi tycker rimlig, säger Hyresgästföreningens förhandlare Jesper Lissmark.

Hyreskravet kom strax före jul. Från och med den första januari ville kommunala Vårgårda Bostäder höja hyran med i genomsnitt 6,3 procent. För en lägenhet som i dag kostar 4 810 kronor gör det 303 kronor mer i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är högst i regionen och bland de högsta i hela landet, säger Jesper Lissmark.

Jan Thorsson är vd för Vårgårda Bostäder. Han säger att det inte är för nöjes skull som bolaget vill höja hyran med så här mycket. Tvärtom menar han att det är ”…flera års mediokra höjningar” i kombination med höjda kostnader till el- och försäkringsbolag som nu gör att bolaget måste få igenom en rejäl höjning.

– Det här är tredje gången på fem år som vi tvingas till medling. Men får vi inte igenom vårt krav så kommer underhållet av våra befintliga hus att få stryka på foten. Och då drabbas hyresgästerna, säger Jan Thorsson.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Men på Hyresgästföreningen håller man inte med om att Vårgårda Bostäder behöver höja hyran mer än andra bostadsbolag i regionen. Enligt föreningens analys beror Vårgårda Bostäders ökade kostnader främst på avskrivningar och hyresbortfall till följd av nybyggen och renoveringar.

Annons

– Självklart är det positivt att Vårgårda Bostäder bygger nya lägenheter. Men då får bolaget räkna med att vissa kostnader inte kan finansieras genom de årliga hyreshöjningarna, säger Jesper Lissmark.

Ett uttalande som Vårgårda Bostäders vd Jan Thorsson kommenterar så här:

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Ökade driftskostnader är orsaken till hyreshöjning, inte nyproduktion. För oss och våra hyresgäster är det viktigt att underhålla hus och lägenheter. Det är därför obegripligt att låga hyreshöjningar år efter år är viktigare än långsiktig kvalité i boendet.

Eftersom parterna inte lyckats komma överens blir det nu central medling i Hyresmarknadskommittén. Ett tvistlösningsorgan mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsbolagen som hjälper till att medla mellan de lokala parterna när en tvist uppstår.

Nyfiken på färdiga hyresuppgörelser i Västra Götaland? Här har du hela listan:

Annons

”Så mycket höjer Västsvenska värdar hyran 2019”

Vill du veta hur mycket de Västsvenska värdarna vill höja hyran? Här har du hela listan:

”Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2019”

Fakta: Vårgårda Bostäders höjningar

2014: 1,55 procent

2015: 1,27 procent

2016: 0,9 procent

2017: 0,93 procent

2018: 0,95 procent

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.