Annons

Stor energibesparing med klimatrenovering i Norrliden

Kalmar Ett test med klimatrenovering av tre hus har visat att HSB Sydost kan göra en energibesparing med 35 procent.

Eftersom husen inte får förändras till det yttre har HSB Sydost inte kunnat satsa på isolering utan har fått använda andra lösningar. Det handlar bland annat om ventilationsåtervinning, tilläggsisolering av tak och nya fönster som gör att inomhusmiljön blir fräschare och mindre dragig. Ett nytt värmesystem som är lättare att reglera har också installerats.

– Samtidigt har vi bytt köksutrustning så att vi har nya köksluckor och skåp och vi har bytt vitvarorna till lågenergialternativ, säger HSB:s fastighetsutvecklare Hans Håkansson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Upprustningen av köket och även byte till säkerhetsdörrar innebär en standardhöjning som naturligtvis påverkar hyran. Efter en överenskommelse med Hyresgästföreningen blev hyreshöjningen i snitt 700 kronor i månaden, men även om det kan låta mycket har det inte inneburit någon massflytt.

– Jag tror inte att det var någon, vi har renoverat 60 lägenheter, som tackade för sig och flyttade. De är fruktansvärt nöjda, säger Hans Håkansson.

Klimatrenoveringen påbörjades 2011 med ett hus på Norrliden i Kalmar och fortsatte förra året med ytterligare två hus . I början av 2013 gjordes de första mätningarna av energiförbrukningen i de renoverade husen. Resultatet blev 35 procent mindre energiåtgång. Men för att helt kunna vara på det säkra om hur stor energibesparingen blir behövs en jämförande mätning med ett orenoverat hus under ett helt år. Innan en utvärdering är gjord blir det ingen ytterligare renovering, har HSB:s styrelse sagt.

Annons
Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Men redan i dagsläget har den genomförda klimatrenoveringen gett ringar på vattnet.

– Jag har fått de indikationerna att detta är den största enskilda miljonprogramrenoveringen i södra Sverige, säger Hans Håkansson.

De hus som renoverats är bara en liten del av HSB:s bestånd i Norrliden, men som Hans Håkansson säger, det har åtminstone gett en referens.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

Vad har ni lärt er?

– En del teknikmässigt, men mestadels har vi lärt oss vad information är. Det hjälper inte att kalla till information i ett hus med tolv lägenheter om det kommer tre. Det hjälper inte att skicka ut skriftlig information efteråt för då är det kanske tre som läser. Man måste ha större informationsmöten, men det är också viktigt att knacka dörr och prata med var och en i deras hem.

Annons

Då kan hyresgästerna ställa de frågor som berör just dem – och alla har nåtts av informationen.

Kommer det att blir liknande renoveringar i andra områden?

– Man ska aldrig säga aldrig, men det finns inga andra områden i vårt bestånd som ligger i den fasen. Detta är det enda miljonprogramsområdet, säger Hans Håkansson.

Fakta: Klimatrenovering i Norrliden

I Norrliden har HSB totalt 34 huskroppar och 689 lägenheter. Hittills har 60 lägenheter i tre huskroppar renoverats.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.