Stor oenighet om hyror i innerstan
I tisdagens DN Debatt skriver Fastighetsägarnas vd Christer Jansson om sin frustration inför årets hyresförhand-lingar.
Hans jämförelse visar att snitthyran i ytterstadsdelarna Östberga och Fredhäll är högre än på Östermalm och Kungsholmen. Därtill kan man behöva punga upp samma summa för en tvårummare i förorten som i innerstan.
– Vi har en väldigt platt hyresstruktur i Stockholm, där lägenheternas läge spelar liten roll. Det driver upp ombildningar och svarthandel, eftersom folk tjänar på att bostaden egentligen är värd mer, säger han.
Resultatet blir enligt Christer Jansson att de som bor centralt, där man i regel tjänar bättre, orättvist kommer för billigt undan.
– Man måste ta hänsyn till vad folk faktiskt är beredda att betala för att bo i ett efterfrågat område, säger han.
Inför årets förhandlingar vill Fastighetsägarna höja hyran med 2,9 procent i ytterstaden och 6,9 procent i inner-staden.
Att i sin tur sänka hyran längre utanför stan är alltså inte aktuellt.
– Jag tror inte att det finns utrymme för generella sänkningar. Uppenbarligen finns det hyresgäster som är villiga att betala.
Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, håller inte med om bilden av att man skulle tjäna ekonomiskt på att bo i innerstaden.
– Alla är överens om att hyrorna i Stockholm är ojämna och måste gås igenom eftersom de inte alltid är satta efter bruksvärdet. Men det går att ta betydligt fler motsatta exempel, där det är dyrare att bo centralt.
Modellen för hur hyresbostäderna i Stockholm ska poängsättas är man överens om, menar hon.
Stötestenen är till vilken nivå hyrorna rimligen kan höjas.
– De vill ha en höjning på en halv miljard mer än vad förhandlingarna ger i Stockholm, vilket är för mycket. Betalningsvilja är ingen faktor, man ska förhandla efter lägenheternas standard och kvalitet, där läget sedan länge är en del.
Jaana Andersson, ordförande i den lokala hyresgästföreningen på Södermalm, anser att det är ett viktigt mål att behålla de förhållandevis få lägenheterna i innerstan med låga hyror.
– Det är bristen på bostäder som gör att man kan ta ut oskäliga hyror i Stockholm, eftersom det inte finns något alternativ. Om man lyckas hitta någon lägenhet i bra läge är det bara att gratulera, men troligen är standarden därefter.