Annons

Hyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månaden

Piteå 1 juli höjdes hyran för Trumbäckens hyresgäster i Piteå med 5,5 procent. Men värden är inte nöjd. Bostadsbolaget kräver nu att hyresgästerna i 50 lägenheter betalar ännu mer – upp till 3 000 kronor extra i månaden.
Två bilder, den ena på ett hus och den andra på en medelålders man.
Foto: Thom Älmeros/Privat
Om hyresvärden i Piteå får bestämma så höjs Thom Älmeros hyra med 2 000 kronor.

Fastighetsbolaget Trumbäcken i Piteå AB kom nyligen överens med Hyresgästföreningen om en hyreshöjning på 5,5 procent från 1 juli i år.

Men bostadsbolaget vill ha mer.

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

– Vi har jämfört med våra branschkollegors lägenhetshyror i centrala Piteå och sett att våra hyror ligger lägre och inte i nivå med deras, säger Samuel Bernberg, vd för Trumbäcken Piteå AB.

Bolaget vill därför att hyresnämnden i Umeå prövar hyrorna. I ansökan kräver de att 52 lägenheter i centrum ska höjas med mellan 8 och 83 procent. Adresserna som omfattas ligger på Storgatan 88 och 96, Prästgårdsgatan 75 och 69, Parkgatan 16 och Källbogatan 2.

Bild på ett hyreshus framsida.
Storgatan 96 i Piteå.

För de flesta hyresgäster innebär det en höjning med 20 procent, 1 000 till 2 000 kronor mer i månaden, och upp till 3 000 kronor för vissa.

Är det en rimlig höjning tycker ni?

– Ja, med de jämförelser vi har gjort, både med privata fastighetsägare och allmännyttan, så är det det, säger Samuel Bernberg.

Tror du era hyresgäster tycker att det känns rimligt?

Annons
Läs ocksåBostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

– Om jag var hyresgäst skulle jag inte bli glad över att man blir drabbad av en bruksvärdesprövning, men min förhoppning är att man har förståelse för att man vill ha lika hyra för lika lägenhet, säger Samuel Bernberg.

Hyresgästen Thom Älmeros bor på Storgatan 96, en av de adresser som kan få en chockhöjning. Thoms tvårummare på 68 kvadrat skulle då kosta 8 761 kronor i månaden, istället för de 6 824 kronor han betalar idag.

– Det är helt förkastligt. Helt orimligt, tycker Thom.

Läs ocksåHär får falska Tiptapp-föraren fri lejd in på kommunens tipp: "Kan inte yttra mig"

Han har tittat närmare på dokumenten som skickats in till hyresnämnden och anser att de uppgifter som värden lämnat inte stämmer.

När Thom Älmeros flyttade in 2018 var hyran 5 810 kronor. Då fick han väggarna målade i hall och sovrum, något mer har aldrig gjorts i lägenheten, enligt Thom.

– De säger att vi bor i en lägenhet med vad de kallar för mediumstandard. Enligt den ska vi ha säkerhetsdörr, vilket vi inte har. Vi har inte heller en stor balkong som andra grannar har. Jag hoppas att nämnden kommer att göra en korrekt jämförelse mellan likvärdiga lägenheter när de bedömer hyrorna.

Thom ifrågasätter också de åtgärder som ska ha gjorts i huset, bland annat gällande svartmögel i förrådstaken på vinden.

– Det är fukt som rinner längs innerväggen och mögel som har trängt igenom. På vintern snöar det in i förråden. Det här har varit ett problem som jag påtalat flera gånger de senaste två åren, men de har inte gjort något åt det. Vinden är bara ett exempel, men en fingervisning över hur väl Trumbäcken tar hand om sina fastigheter, säger Thom.

Annons
När Hem & Hyra frågar fastighetsbolagets vd Samuel Bernberg om möglet i vindsförrådet på Storgatan svarar han att det är åtgärdat. ”Innertaket har reparerats eftersom det fanns brister där”. Men på den nytagna bilden är det tydligt att det otäta taket fortfarande är ett problem.

Hur skulle din boendesituation påverkas om hyran höjdes med 2 000 kronor?

– Då blir jag och min sambo tvungna att se över vilka ekonomiska möjligheter vi har att bo kvar. Tack och lov är vi två i vårt hushåll, men hur ska det gå för alla singelhushåll? De som redan har det tufft ekonomiskt kommer få det betydligt kärvare om Trumbäcken får som de vill. Det är inte respektfullt mot ensamstående föräldrar eller andra personer som idag lever ensamma av olika anledningar, säger Thom.

Johannah Malmin välkomnar medlemmar att ta kontakt med Hyresgästföreningen om de vill ha en juridisk företrädare.

Hyresgästföreningens förhandlare Johannah Malmin ställer sig frågande till varför fastighetsägaren Trumbäcken prövar hyror som man kommit överens om bara de senaste åren. Någon höjning av standarden har inte skett sedan dess, enligt henne, vilket annars hade kunnat vara ett skäl för att höja hyrorna.

– De lägenheter som Trumbäcken lyfter för förhandling nu, även de som är helrenoverade, är förhandlade till nuvarande nivå och då inget är tillskjutet i bruksvärden efter dessa förhandlingar kan vi inte se att bruksvärdeshyran ligger fel, säger Johannah Malmin.

Hyresnämnden kommer att pröva hyrorna, men något datum för sammanträdet är ännu inte bestämt.

Fakta: Vad är bruksvärdeshyra?

Enligt hyreslagen måste hyran vara skälig. Det betyder att hyran ska representera det praktiska värdet (bruksvärdet) som lägenheten har ur hyresgästens synvinkel, och i grova drag vara densamma som den hyra som tas ut för lägenheter med motsvarande egenskaper (likvärdiga lägenheter).

Bruksvärdet på en lägenhet bestäms utifrån vissa egenskaper, som exempelvis storlek, modernitetsgrad, planlösning, läge inom huset och reparationsstandard. Andra faktorer kan också påverka bruksvärdet, som exempelvis hiss, tvättstuga, sopnedkast och parkeringsplats. Även det allmänna bostadsområdet och närhet till kommunikationer, såsom buss och tunnelbana, påverkar också det praktiska värdet på lägenheten.

Likvärdiga lägenheter är lägenheter som har liknande egenskaper och ligger ungefär lika i förhållande till ortens centrala delar. Men en värdering är ändå alltid en bedömningsfråga för varje enskilt fall.

En jämförelselägenhet med lite mindre yta, men med bättre planlösning kan till exempel anses ha samma bruksvärde. Egenskaper kan också kvittas mot varandra under förutsättningen är de är relativt likvärdiga. Om till exempel jämförelselägenheten saknar hiss men ligger på ett lägre våningsplan och dessutom har ett sopnedkast och längre tvättider kan den ha samma bruksvärde.

Det är hyresvärden och Hyresgästföreningens jobb att förhandla fram en skälig hyra. Om du inte anser att din hyra är skälig har du rätt att kostnadsfritt begära en prövning av hyran i hyresnämnden.

Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.